Jess Aarons je outsiderem ve škole i doma. Celé léto trénoval, aby se stal ve škole tím nejrychlejším běžcem, ale jeho cíl je neočekávaně zmařen nově příchozí dívkou, Leslie Burkeovou, která soutěží jen v „chlapeckých kategoriích“ a vyhrává....

Film-vice

Film je adaptací celosvětově úspěšného bestselleru Katherine Patersonové Bridge to Terabithia, koprodukovaný dvěma předními filmovými studii Walt Disney Pictures a Walden Media, která se nedávno podepsala pod celosvětově úspěšným kinohitem Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. Dva hlavní představitelé, Jess a Leslie, vytvoří imaginární království Terabithia, plné kouzelných bytostí, v kterém se stanou králem a královnou.

Pod tvorbu nádherných paláců, mystických bytostí a zázračné přírody se podepsalo oscarové studio Weta Digital ve Wellingtonu, Nový Zéland, z jehož dílny vyšly kinohity jako Pán Prstenů 1-3, King Kong a mnohé další. Film je celovečerním debutem talentovaného režiséra, který má na svém kontě nominaci na Oscara a cenu Emmy - Gabora Csupa. Film se stejně jako Pán Prstenů 1-3 natáčí ve West Aucklandu, na Novém Zélandu v lesích Riverhead.

O knize
V roce 1976 inspirovala nadanou spisovatelku Katherine Patersonovou k napsání Mostu do země Terabithia jedna tragická událost – smrt blízkého kamaráda jejího syna Davida. Chtěla tím synovi pomoci vypořádat se s tak velkým žalem. Postupně pak napsala rozsáhlou sérii fantasy příběhů pro děti s kouzelným světem mytologických stvoření, která vedou impozantní boj proti zlu.

Kniha byla poprvé vydána v roce 1977 a v roce 1978 získala cenu Newbery Medal.

Most do země Terabithia hluboce zasáhl mladé čtenáře po celém světě a stal se součástí školních výuk a domácích knihoven. Dosud se prodalo přes 2 miliony výtisků této knihy a její obliba stále přetrvává.

Paní Patersonová je autorkou 14 románů, řady naučných knih a esejí pro děti a mládež, včetně Mostu do země Terabithia a Jacob Have I Loved – obě knihy získaly prestižní ocenění Newbery Medal. Od roku 1978 se prodalo přes 5 milionů jejích knih a stále se vydávají ve více než dvanácti světových jazycích.

Tvorba kouzelného království
„Leslie nazvala jejich tajnou zemi Terabithií a Jessovi půjčila všechny svoje knížky o Narnii, aby se dozvěděl, jak to chodí v čarovném království – jak se musí zvířata a stromy chránit a jak si musí počínat vládce.“
Výňatek z knihy Most do země Terabithia

Walden Media a Walt Disney Pictures představují Most do země Terabithia, celovečerní adaptaci oblíbeného rodinného románu spisovatelky Katherine Patersonové.

Most do země Terabithia je jedním z nejvzácnějších klasických románů konce 20. století americké literatury. Kniha těší své čtenáře po celém světě po více než dvě generace. Tento kouzelný příběh o dobrodružství, statečnosti, přátelství, ztrátě a lásce se však začal formovat do podoby scénáře až v průběhu roku 2006. Tím, že byla kniha napsána v 80. letech, musely být tón a prostředí filmu zasazeny do současného prostředí.

Hybnou silou Terabithie byla britská producentka Lauren Levineová. Knihu si poprvé přečetla na doporučený svých přátel, kteří mají děti ve věku 10 a 12 let.

Lauren Levineová říká: „Přečetla jsem si Most do země Terabithia a okamžitě jsem se s tímto příběhem ztotožnila! Hovořila jsem s řadou amerických kamarádů a netrvalo dlouho, abych zjistila, že tato kniha je v Americe hitem.“ Lauren vyrůstala ve Velké Británii a o knize neměla ani tušení, ale tento příběh ji natolik zlákal, že začala pátrat po majiteli práv. Její pátrání ji zavedlo k autorčinu synovi, Davidu Patersonovi. Oba se brzy dohodli na spolupráci a rozhodli se zvoli studio Walden Media.

Lauren věřila, že tento příběh je tím pravým pro Walden: „Díky snímku Vysvobození jsem měla možnost spolupracovat s Walden a bylo to úžasné. Jevilo se to tedy jako ideální spojení a Cary Granat (předseda představenstva Walden Media) byl nadšen a velmi nám pomohl v procesu tvorby scénáře.“

Cary Granat říká: „Most do země Terabithia je typickým filmem pro Waldem Media. Zaprvé je založen na knize oceněné cenou Newbery Medal, je od uznávané spisovatelky Katherine Patersonové a podstatný je i důvod, proč tuto knihu napsala. Ve Walden, kde klademe veliký důraz na knižní předlohu, jsme pečlivě hlídali, abychom zůstali věrni knižní předloze. Spisovatelka Katherine Patersonová a její syn David se zapojili do celého procesu tvorby scénáře. Film tak bude k dětem hovořit velmi skutečným hlasem. Nesnaží se je překřičet, nepodbízí se a ani není povrchní. Tento film k nim hovoří co možná nejotevřeněji o skutečných otázkách, kterým čelí, jako je např. šikana nebo vztahy s rodiči.“

Aby dodali Mostu do země Terabithia živé filmové vyprávění, věděli producenti, že potřebují neobvykle kreativního režiséra, který by vytvořil skutečný svět společně s imaginárním královstvím neobyčejných rozměrů tak, aby vše bylo autentické a emocionálně silné. Jejich hledání je zavedlo až ke Gaboru Csupo.

Cary Granat říká: „Měli jsme štěstí, že jsme mohli spolupracovat s Gaborem. Již dříve se objevilo několik animátorů, jako např. Andrew Adamson (Narnia), a nyní tu je Gabor Csupo. Filmař v pravém slova smyslu. Má neuvěřitelný pohled na věc a vizi, která je velmi bohatá a přístupná a zároveň je tu velká poctivost filmaře. Gabor přesně ví, co chtějí lidé vidět, a to také vložil do našeho projektu.“

Gabor dodal filmu výrazný vypravěčský styl, udržující v rovnováze příběh ze ‚skutečného života‘ a způsob, jakým děti překonávají své občasné problémy. Producent Hal Lieberman uvádí: „Líbí se mi Gaborova práce; on je velmi talentovaný a má jedinečného ducha. I když je dospělým mužem, má v sobě vrozenou schopnost vžít se do pocitů dětí a vidět svět kolem sebe jejich očima; má pro to skutečnou citlivost, jeho postavy jsou vážně kouzelné.“

Gabor Csupo říká: „Když vidíme záběry z Terabithie, je to víc než jen únik od povinností, kterým hlavní hrdinové čelí každý den. Oni popustí uzdu své fantazii a snaží se bojovat s problémy běžného života. Toto je jediný způsob, jak jeden druhému mohou projevit své pocity a přátelství. Most je vlastně jen metaforou, představuje spojení mezi skutečným životem a světem fantazie.“

Fantazijní prvky filmu jsou mnohem větší než v knize, neboť si producenti byli dobře vědomi faktu, že filmoví diváci vyžadují odlišný způsob vyprávění příběhu, než čtenáři knih. Je to ‚skutečný‘ příběh vyprávěný ‚fantasticky‘.

V Mostu do země Terabithia se příběh točí kolem dvou mladých postav – Jesse Aaronse a Leslie Burkeové, kteří společně vytvoří zemi Terabithii, imaginární království plné nejrůznějších druhů kouzelných bytostí. Zatímco skutečný svět rodiny a školy může být plný překážek a úkolů, v Terabithii vládnou Jess a Leslie jako Král a Královna.

Jesse Aaronse hraje Josh Hutcherson, Leslie Burkeovou AnnaSophia Robbová. Hvězdné herecké obsazení doplňují Zooey Deschanelová jako slečna Edmundsová, učitelka hudby, a Robert Patrick jako Jessův otec Jack.

Království Terabithia plné fantastických tvorů, paláců a nádherných lesů oživil koordinátor vizuálních efektů Matt Aitken společně se svým týmem kreativních kouzelníků ve studiu Weta Digital ve Wellingtonu, na Novém Zélandu. Weta Digital je zodpovědné za efekty k oscarové trilogii Pána prstenů, stejně jako za Letopisy Narnie a King Konga.

Při vytváření této pozoruhodné země dále Csupo spolupracoval s kameramanem Michaelem Chapmanem, vedoucím výpravy Robertem Gilliesem a kostýmní výtvarnicí Barbarou Darraghovou. Původní námět filmu napsal autorčin syn David Paterson, který se také podílel se na scénáři s Jeffem Stockwellem. Produkci filmu zajistili Hal Lieberman, Lauren Levineová a David Paterson.

Most do země Terabithia se natáčel v okolí Aucklandu, na Novém Zélandu, od 24. ledna do 12. dubna 2006. Natáčelo se na několika lokacích, včetně základní školy v Riverhead. Severozápadně od Aucklandu se temné stromy v lese Woodhill staly lesní pevností a horizontem pro kouzelný svět Terabithie. Farma blízko oblasti Wainui byla použita pro lesní zátoku a stranu mostu, která vede do Terabithie. Interiéry byly natočeny ve studiích Hobsonville ve West Aucklandu. Na základě zvláštního povolení mohli filmaři také natočit výstavu strojů Leonarda Da Vinci, kterou ve filmu navštíví slečna Edmundsová a Jess Aarons, v Auckland Memorial Museum.

Představení mladých panovníků království Terabithia

Jess Aarons a Leslie Burkeová
Srdcem Mostu do země Terabithia je příběh o neobyčejně zvláštním a život měnícím přátelství dvou 11letých dětí, Jesse a Leslie. Oba mají hodně společného – jejich rodiče jsou velmi zaneprázdněni ‚běžným životem‘ a sami trpí ve škole šikanou. Talentu však mají na rozdávání.

Jak Jess a Leslie čelí nástrahám mládí a odhalují své vlastní nadání a sny, v jejich vymyšleném a kouzelném světě Terabithii vše běží samo od sebe. V Terabithii se dostávají do fantastického světa své vlastní tvorby. Vytvoří zde království plné kouzelných postav, které mívají povahu podobnou lidem, které znají z běžného života.

Gabor Csupo o Terabithii
„Mým jediným cílem bylo vytvořit nádherně zpracovaný a vizuálně ohromující film, do kterého se, jak doufám, přesuneme a dotkneme se divákova srdce,“ říká Gabor Csupo.

„Most do země Terabithia je 2D film s některými úžasnými a propracovanými 3D počítačovými animacemi. Má nádherný příběh, ohromné herce a skvělou kameru Michaela Chapmana. Najal jsem Dima Marlinchea, neuvěřitelného koncepčního umělce z Ruska, který se mnou pracuje již roky… Rád překvapuji děti a dospělé určitými atypickými tvory a vzrušujícími záběry. Děti nemůžete ošidit. Ony vyžadují fascinující postavičky, na které by se mohly dívat, a ne něco, co viděly ve video hře nebo jiném médiu,“ pokračuje Csupo. „Tento film zkoumá imaginární svět Terabithie mnohem více než kniha, proto pro mne, jako filmaře, bylo výzvou vytvořit Terabithii takovým způsobem, který by uspokojil očekávání čtenářovy představivosti a diváky by opravdově vtáhl do mýtického světa. S neuvěřitelnými pokroky v oblasti digitální technologie jsme mohli vytvořit skvělý autenticky vyhlížející svět Terabithie.“

„Můj přístup k filmu není přeslazený ani afektovaný – je to čistá realita.“

Vstupte do lesa – hledání Terabithie
Toužíte po něčem zcela zvláštním? Chcete prožít silné emoce a zároveň rozvinout svou fantazii? Stačí, když překročíte potok a vstoupíte do lesa. Otevře se před vámi čarovný svět Terabithie – pohádkového království kouzelných proporcí, kde síla představivosti, odvaha a víra jsou vašimi nejsilnějšími zbraněmi.

Zooey Deschanelová říká: „Myslím si, že Terabithie existuje, protože je součástí naší představivosti – tím, že Terabithie je vymyšlená, je také synonymem. Milovala jsem tu knihu, když jsem byla malá, je to nádherný dobrodružný příběh. Má v sobě prvky představivosti postavené vedle závažných témat. Film zůstává těmto tématům, které mám na knize ráda, věrný. Doufejme, že se mu podaří přilákat novou generaci fanoušků této knihy.“

Robert Patrick dodává: „Toto je film, který má v úctě děti a jejich názor na svět. Nesnaží se překřičet, hovoří k nim. Je to úžasná věc – jak v knize, tak i ve scénáři. Často jsem se zajímal o významem mostu v příběhu a myslím, že je to splynutí dvou světů – setkávají se zde realita s imaginárním světem. Je to způsob, kdy má moje postava možnost přijít na to, na čem skutečně záleží.“

„Tento film mne zaujal z mnoha důvodů,“ dodává Patrick. „Má skvělý scénář a kniha je fantastická. Navíc to byla možnost natočit film, který by mohly vidět mé děti – je jim 5 a 8 let a zatím neviděly mnoho tátových filmů! Také si myslím, že je úžasné přimět mladé lidi číst – moje žena a já vedeme naše děti ke čtení a také jim předčítáme.“

Herecké obsazení Jesse a Leslie
„Herecké obsazení je fantastické. Josh a AnnaSophia spolu úžasně vycházeli. Měl jsem pocit, jako by ani nehráli, jako by takovými skutečně byli,“ říká Gabor Csupo.

Producentka Lauren Levineová říká: „Všichni jsme byli doslova nadšeni z „našich“ dětí. Oba jsou neskutečně talentovaní. V knize má sice Leslie krátké, tmavé vlasy a AnnaSophia je blondýnka – fyzicky nemohly být více odlišné – ale jejich duše je naprosto stejná. Annu jsem potkala, když přišla do mé kanceláře na Times Square a právě vyšla nová kniha Harryho Pottera. Obě jsme o ní začaly zcela nadšeně hovořit. Skrz její čtení mi bylo hned jasné, že je přesně taková, jak jsem si Leslie představovala.“

Producent Hal Lieberman dodává: „AnnaSophia je poklad, je nadanou herečkou a krásnou mladou dívkou. Leslie je v jejím podání oduševnělá, krásná a zábavná.“

K roli Jesse říká Lauren Levineová: „Hledání Jesse bylo velkým úkolem, neboť cesta, kterou Jess během filmu vykoná, má pro mladého herce neobvyklý rozsah – z introvertního dítěte, které si připadá ve svém vlastním domově neviditelným a které žije ve velmi izolovaném venkovském světě, kde kreslí nebo běhá, aby vyhrálo školní závod, se stane přátelský a otevřený mladý muž. Takový talent jsme našli v Joshi Hutchersonovi. Bylo to náročné hledání, ale vyplatilo se. On byl jediný, kdo to mohl zvládnout.“

„Jess je outsider, jeho rodina mu nevěnuje příliš pozornosti, protože má čtyři sestry, a k nim také směřuje volný čas rodičů,“ říká Josh Hutcherson. „Ale když se z ničeho nic objeví Leslie a porazí všechny kluky v běhu, nejprve je na ni naštvaný, ale pak se stanou nejlepšími kamarády a vytvoří imaginární království Terabithii. Také jeho učitelka slečna Edmundsová si všimne jeho uměleckých schopností a on najde něco, v čem je opravdu dobrý. Začne si být mnohem jistější a více se otevře a více si věří. Jess dlouho usiluje o to, co je správné a spravedlivé. Myslím, že Jess je vážně skvělá role.“

K roli Leslie říká AnnaSophia: „Když se Leslie objeví ve škole jako nová holka, každý ji ignoruje a myslí si, že je divná. Ona se obléká dosti unikátně, je jiná než všichni ostatní. Vždycky se snaží vidět v lidech to dobré, spojuje si lidi se svojí představivostí a s tím, co četla. Jess si myslí, že je zajímavá, a ona si to samé myslí o něm. Stanou se velmi dobrými kamarády. Vydávají se spolu do lesa, kde si vytvoří úžasný domek na stromě. Leslie začne vyprávět příběhy o různých smyšlených tvorech a Jess se k ní přidává. Jejich kamarádství roste a Jess se stává lepším, používá svoji představivost a společně vytvoří kouzelné království. Je to hodně dobrý příběh.“