Komisař Rex je původně rakouský detektivní seriál rakouské televize o kriminalistických případech oddělení vražd vídeňské policie a v první řadě o jejich mimořádném policejním psovi (německém ovčákovi) Rexovi, natáčený od roku 1994. Prvních 10...

Film-vice

Komisař Rex
Rex je psí genius s tou nejlepší kvalifikaci – je osobním strážcem, stopařem, záchranářem, odborníkem na výbušniny i na vyhledávání drog a hlavně dobrým přítelem v každé situaci. Nezastaví se před žádným nebezpečím a s každým páníčkem se vrhá do akce. Velmi rád zachraňuje oběti, které se dostanou do nouze, maléru a dokáže jim pomoci. Vždy se však snaží aby vše dopadlo dobře. Vídeňské podsvětí s hrůzou sleduje každý jeho krok a právem se ho bojí. Rex totiž při pronásledování zločinců rád vyvíjí vlastní iniciativu a nezná slitování. Je to ukázkový kriminalista. Jeho největší slabinou jsou housky se salámem, těm dokáže vždy ochotně podlehnout. Vždycky je rád, když mu jeho páníčci nebo kolegové nějakou obstarají. Náš čtyřnohý kriminalista nemá rád tvrdohlavé lidi a ženy. Když si jeho pán přivede nějakou dvounohou slečnu, vždy na ni žárlí a chce mít pána jen pro sebe. Ví totiž, že v tu chvíli se na něj páníček vykašle a bude se věnovat jenom své přítelkyni. Ale je rád když je někdo zvědaví. Už před nějakým časem přemýšlel o tom, že by z kriminálky odešel a usadil se ve velkém domě s velkou boudou, kde by měl svou čtyřnohou přítelkyni a spoustu štěňat. Jenže stále má plné tlapky práce a tak mu nezbývá než si na tento sen počkat. Co však ještě miluje je dobrodružství, které s pánem zvládá bravurně levou tlapkou zadní. Tak to je policejní, kriminalistický pes Rex.

Richard Moser
Richard „Richie“ Moser žil od malička ve Vídni. Vychovala ho ulice na které prožil většinu svého života. V ulici kde bydlel, žil i jeho pozdní známí ruský obchodník s textilem, ke kterému chodil někdy, když si nevěděl rady s ruskými trestanci. Mohli jsme tohoto muže zhlédnout v díle „Konečná stanice Vídeň“. Richard nemá rodiče, protože mu matka zemřela a o otcovi není nic známo.

Poněvadž vyrůstal na ulici, byl z něho mladý zlodějíček a lump. Z malérů ho vytáhl komisař a policista Max Koch, který se mu stal jakoby druhým otcem. Max ho dokázal dostat k policii, kde později nastoupil Richard na jeho místo ke kriminálce. Richard byl dřív ženatý, nyní je svobodný a vede staromládenecký život. Před tím než se seznámil se svou ženou prodělal komisař Richard Moser zápal plic a velmi rád kouřil. Po svatbě však kouření nechal. Po nějakém čase se ujal Moser Rexe, kterému byl jeho první páníček a cvičitel Michael zabit při výkonu služby. Bylo mu Rexe líto a nechtěl aby byl pes utracen. Oba vytvořili nerozlučný tým v policejní práci i v Moserově staromládenecké domácnosti. Padli si do oka i s jídlem, protože Moser nemá čas se nějak vydatně stravovat, a tak si koupí raději housku se salámem, kterou si oblíbil i Rex. Stejné jídlo si oblíbí i jeho kolegové v práci, s kterými vychází skvěle.

Několikrát se musí Richard s Rexem stěhovat, poněvadž pes vadí panu domácímu v činžáku. Naposledy se nastěhoval do domu se zahradou uvnitř Vídně, která velmi vyhovovala jeho čtyřnohému partnerovi. Málem jej ale nedostali, naštěstí se za vše zasloužil Rex. Proč si ho vlastně ženy nemohou užít? Poněvadž je Richard zvyklí nasazovat život, a právě to ho odrazuje od trvalého svazku s některou z bezpočtu půvabných žen, které by ho rádi ulovily. Naposled se seznámil se zvěrolékařkou, ke které chodil s Rexem k doktorovi. Úplně poslední ženou, s kterou sdílel své lože byla psychiatrička v díle, kde komisař Moser zemře.

Komisař Richard Moser je prostě mladý dynamický, statečný, sympatický policista, který má uhrančivé modré oči a nespokojenou kštici tmavých vlasů. Richard je taky dosti důvěřivý, a na svou důvěřivost však doplácí v díle čtvrté série „Moserova smrt“, kde je zastřelen kulkou zákeřného psychopatického vraha. Ještě před tím se mu však podaří zachránit všechny, jimž hrozilo nebezpečí. Jeho fatální smíření že zemře mlád se tak nakonec vyplnilo.

Alex Brandtner
Alex je velkým dynamičtějším opakem komisaře Richarda Mosera. Od malička byl vychováván mezi psi, poněvadž poblíž jejich domu totiž bylo cvičiště pro psi. Později se ukázalo, že Alexe táhne práce u policie, a tak se dostal ke zvláštní jednotce u psovodů. Vše to bylo proti vůli rodičů, poněvadž ti chtěli aby z něj bylo něco jiného. Proto si tak dobře rozumí se psi. Při jedné zvláštní akci je však jeho pes Arco zabit při výbuchu a Alex ohluchl na pravé ucho. Od té doby však nechce mít se psi nic společného, poněvadž nechce snášet další utrpení s novým psem, až do doby než nastoupí do mordparty (v roce 1997), kde se seznámí s Rexem, který se ještě nevzpamatoval ze smrti svého páníčka Richarda Mosera. Alex mu však pomůže v jeho těžkých dobách. Komisař Brandtner je svobodný, a ženy se za ním jen hrnou. Zatím však nenašel tu pravou jako jeho herecký představitel Gedeon Burkhard. Rexovi se stejně ženy nezamlouvají, proto je rád že má svého nového páníčka jen pro sebe.

Krátce střižený mladík je sportovní tip, poněvadž rád padá s padákem, prohání se v helikoptéře, létá v balóně, rád běhá a především nemá strach, poněvadž se noří do hlubin vídeňských katakomb. Rexe si získal laskavím srdcem, přímočarostí, s níž přistupuje k životu vůbec a schopností hrát si. Nový páníček vychází se všemi kolegy co nejlépe a nezapomíná se rozdělit i o housku se salámem, kterou miluje stejně jako jeho čtyřnohý kolega komisař Rex. Od nástupu Alexe Brandtnera se jednotlivé případy odehrávají v dynamičtější atmosféře. I Rex si užije se svým novým páníčkem mnoho legrace jako se svým předešlým kolegou. Postava Alexe Brandtnera vydržela v seriálu od 4.série až do 6.série, kde na jeho místo a místo Christiana Böcka nastupují nový páníčci Marc Hoffmann a Niky Herzogová.

Marc Hoffmann
Marc je již třetím páníčkem Rexe v pořadí po Richardu Moserovi a Alexi Brandtnerovi. Za svou kariéru u kriminální policie stačil pochytat spolu s Rexem a svou kolegyní Niky mnoho padouchů. I přesto, že je zamilovaný do své kolegyně Niky, zvládá svou práci na jedničku. Je stejně sexy (pro jeho ctitelky) jako byl jeho předchůdce Alex Brandtner. Rád si zaběhá, sportuje a cvičí (doma má dokonce posilovací stroj, který mu koupila Niky). Ve všech těchto aktivitách ho doprovází i Rex. Nejraději si však hraje s Rexem a jeho červeným tenisovým míčkem. Bydlí ve velmi velkém domě spolu s Rexem. Není jim však dům, kde dříve žil Moser nebo Brandtner. Často je zde navštěvován svými kolegy Fritzem Kunzem a Niky Herzogovou. Dobře vychází i s Dr. Grafem, který mu často v případech vypomáhá po pitevní stránce. Miluje stejně jako Rex housku se salámem, ale pokouší se Rexe převést na jinou stravu, jako jsou psí suchary, pizza, loupáčky, špagety a jiné jídlo (samé vybrané jídlo). V oblékání se nezadá se svým předchůdcem Brandtnerem, který také nosil sako, triko a ostatní. Od 8.série změnil Marc svůj sestřih vlasů z delších na krátké a vypadá tak mnohem akčněji. Tak tohle to je celý Marc.

Niky Herzogová
Komisařka Niky Herzogová jak už bylo zmíněno, pracuje s Marcem, Rexem a Kuzem. Její ženskost doplňuje celý team vyšetřovatelů. Přesto, že Rex už od začátku nesnáší ženské, Niky si prostě oblíbil, poněvadž mu zajišťuje přísun housek se salámem. Komisařka Herzogová se také zamilovala do Marca na první pohled a jiskří to mezi nimi až doposud. Sexy ženská s krásnou postavou prostě mezi komisaři chyběla. Ke sportu se Niky nikdy neobracela čelem a tak kromě bojových sportů se vrhá do každého možného cvičení a všeho co má se sportem co dočinění. Ráda si dá se svými kolegy housku se salámem a někdy i něco velmi dobrého a sladkého. Nezahálí žádnou akcí, kde přistihne každého zločince. Jednou dokonce musela k zatknutí použít i své půvabné tělo. Neodrazuje ji ani ostrá zbraň, kterou musí často používat. Niky je prostě ženská na svém místě.

Ernst Stockinger
Vyšetřovatel Ernst Stockinger je jedním z pomocníků Moserovi party. Jeho ambivalentní vztah k Rexovi jej neopustil ani když se objevil ve svém seriálu „Stockinger“. Stocki se totiž hrozně bojí psů a nejenom těch velkých, ale i malých. Rexovi se však podařilo si svou první oběť Stockiho tak excelentně ochočit, že i od něj dostával svou každodenní dávku housek se salámem. Jinak měl však Stockinger Rexe velmi v lásce, to také dokazuje jeho dojemné loučení na konci druhé série, kde se mazlí s Rexem jak jen může. Poté odjíždí do Salcburku za svou ženou, která zde nastupuje svou stomatologickou praxi. Při svém posledním případě málem nedopatřením příjde o život. Naštěstí mu pomůže Rex s komisařem Moserem. Stockinger je prostě vysoký muž s baloňákem v obleku, který rád střídá za svetr a samozřejmě mu nechybí ani kravata jako správnému policejnímu úředníčkovy. Nikdy nezanevřel na své kolegy a vždy s nimi dobře vycházel jak v kanceláři, tak při práci v terénu. O tom svědčí i fotografie kolegů s Rexem, kterou si nechal vystavenou na svém stolku v novém místě v Salzburku.

Peter Hellerer
Dobrácký tlouštík, sdílí s Rexem lásku k salámovým houskám stejně ochotně, jako často opuštěnou kancelář, kde se spolu prohrabávají zažloutlými spisy, aby v nich odhalili stopy zločinu. I když je Höllerer pro Mosera spíše druhořadým členem Vídeňské mordparty, je však velmi užitečným vyšetřovatelem a vůbec mu to nevadí.

Jako pomocný vyšetřovatel velmi často zvedá v policejní kanceláři všechny telefony a vyhledává potřebné informace o trestaných pachatelích. S Moserem a Stockingerem je velmi za dobře, ale nejraději má však Rexe. Peter Höllerer pamatuje hned dva komisaře. Tím prvním byl Richard Moser, po kterém nastoupil nováček Alex Brandtner v roce 1997. I Höllerer nezůstal Rexovi věrný – na konci páté řady odchází od Vídeňské kriminálky. Zdědil totiž po svých rodičích hospůdku a láska k dobrému jídlu, rodinnému majetku zvítězila nad touhou prohánět se za padouchy a nastolovat spravedlnost ve Vídeňských ulicích. Höllerer je již druhou postavou, která odešla ze seriálu. Jako první odešel z Vídeňské mordparty Stockinger (Karl Markovics). Peter byl nahrazen Fritzem Kunzem (Martin Weinek). Samozřejmě, že se hned po odchodu začalo Höllererovi stýskat po všech kamarádech z kanceláře a ještě dnes si na ně velmi rád vzpomene.

Christian Böck
Postava Christiana Böcka byla ve třetí sérii nástupcem Ernsta Stockingera, který na konci druhé série odchází od vídeňské kriminálky. Christian se vrhá úpěnlivě po hlavě do akcí spolu s Moserem a po jeho smrti pomáhá spolu s Höllererem přežít Rexovi chvíle smutku do té doby, než se objeví nový páníček Alex Brandtner. Tím se stává novou hvězdou mordparty. Malý rtuťovitý chlapík má také v oblibě jako všichni jeho kolegové housky se salámem. Neuplyne dne aby se o svou housku s Rexem nehádal, protože Rex ji chce mít jenom sám pro sebe. Böck však na něj stále vymýšlí různé finty, aby si svou housku ochránil. To všechno je však pro Rexe hračka a vždy Böcka jakýmkoliv způsobem přelstí. Christian se mimochodem hrozně bojí psů a létání v balóně. Rex je sice výjimka, ale ze začátku působení v mordpartě se ho také bál. V seriálu se postava Christiana Böcka udržela od třetí série do šesté série, kdy byli Burkhard a Böck nahrazeni novými komisaři v sedmé sérii. Do podvědomí ve třetí sérii se dostal ve scéně, v které zavodí, tehdy ještě nevěděl, že to bude jeho šéf, s komisařem Richardem Moserem, který ho v závodě porazí. Christian má tudíž rád velmi rychlá auta.

Fritz Kunz
Fritz Kunz nastoupil do teamu oddělení vražd v roce 1998 po Peteru Höllererovi, který skončil se službou, protože převzal hostinec po svých rodičích. Před tím než se Kunz dostal k oddělení vražd, pracoval na oddělení loupeží. Fritz je velký puntičkář. Vždy musí mít na stole důkladně uklizeno a tužky poskládané pěkně vedle sebe. Od roku 1998 pracuje s Brandtnerem, Böckem a Rexem. Když však Brandtner s Böckem opustili oddělení vražd, nastoupili místo nich Niky Herzogová a Marc Hoffmann, s kterými pracuje od roku 2001 až doposud. Doufejme, že tam vydrží ještě dlouho. Fritz Kunz je prostě pečlivá postava v seriálu. Dokonce měl Fritz v některých dílech 8.série problémy se svou váhou a tak jedl jenom zeleninu. Jenže u toho dlouho nezůstal, poněvadž mu brzy jeho kolegové objevili jeho skrýš, kde si schovával své marcipánové sladkosti.

Max Koch
Postarší policejní úředníček, jenž pracoval na oddělení vražd, který je nyní v důchodu se přímočaře zaplétá skoro do všech případů, které musí vyřešit Richard Moser. Richard mu děkuje za to, že ho vytáhl z maléru když to nejvíce potřeboval. Jinak by určitě zůstal ve vězení. Max Koch, typický policejní úředníček si dnes užívá zasloužené penze v rušné části Vídně v jedné vídeňské hospůdce kde hraje kulečník, pije pivo a jí oblíbený gulášek a párečky. Čas od času je navštíven Richardem s Rexem, kteří potřebují pomoci v každém nesnadném policejním případu. Tu a tam, když je nejhůř dokáže svým kolegům vypomoci i na policejní stanici, kde prochází kopy spisů a zjišťuje potřebné informace o pachatelích. Někdy zajde s Rexem na procházku do parku, kde také řeší složitý případ jako tomu bylo v díle s názvem „Smrtící svádění“ (3/2.série). Moc nemá rád housky se salámem, ale když ho k tomu pobídne sám čtyřnohý komisař, nikdy neodmítne. Při hraní kulečníku si Rex rád šťouchá do koulí na stole, aby tak Maxovi znepříjemnil hru. Max si to od něj nechá líbit, jenž mu tím udělá aspoň radost, i když mu to někdy vadí. I přesto všechno však má čtyřnohého Rexe rád.

Dr. Leo Graf
Doktor Leo Graf se měl původně v seriálu objevovat pouze jako epizodní role scénáristů, kteří jej do seriálu zakomponovali. Jeho tzv. "servus", které stále v seriálu používá se již zapsalo do podvědomí všech diváků. Je pevnou stálicí od první série a už si prošel v seriálu vším možným. Graf se vyznačuje typickými brýlemi, dokonale zastřiženým knírem, neskrývaným zakulaceným bříškem a motýlkem, který mu nesmí chybět při žádné pitvě a případu. Velmi dobře si rozumí s Rexem, kterého má rád. Samozřejmě se s ním vidí každodenně. Na místě činu nikdy nedělá kompromisy, zbytečné emoce a přehnané gesta. Vždy na rovinu řekne komisaři, že vše zjistí až při pitvě. Co by to bylo za doktora, kdyby však nevěděl některé věci přímo na místě činu. Proto pak vyšetřovatelé vědí čeho se mají ihned chytit. Dokáže však léčit i živé lidi, poněvadž mu prošel pod prsty samotný Richard Moser, kterému nebylo dvakrát dobře a tak ho poprosil o odbornou pomoc. Jako správný patolog dokáže při pitvě svým policejním kolegům říci co jedla oběť naposledy, nebo dokáže jíst jednou rukou svačinu a druhou pitvat, a při tom sdělí kolegům jak byla oběť zabita. Některým kolegům se při tom dokáže udělat pořádné mdlo. Dlouholetá praxe z něj dělá tak trochu sarkastu, pro vyšetřovatele jsou ovšem jeho úsudky a pečlivé zkoumání příčin smrti, včetně nekonečných nocí strávených v laboratoři, nedocenitelnou pomůckou. Proto všichni sice s netrpělivostí, ale přesto pozorně naslouchají jeho medicínským přednáškám a snaží se z nich porozumět všemu, čím lékař dává návod, jak z oběti poznat charakter vraha. Rád se nechá od kolegů podplatit dobrým doutníkem, které má tolik rád.