Lhostejnost
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, mystery
Délka:
91 min
Motto:
Neobvyklý školní projekt ... Jak daleko zajdou, aby ho splnili?
Rok:
2002
Skromná a nesmělá Alicia Campbell pochází z chudých poměrů a musela pracovat velmi tvrdě, aby se dostala na prestižní soukromou Colbyho univerzitu, kde studují převážně studenti pocházející ze zámožných a vlivných rodin.

Film-vice

Chce být právničkou a pokud nechce přijít o udělené stipendium, ví, že bude se muset snažit pracovat neméně usilovně. Po nějakém čase však skončí v bezvědomí na jednotce intenzívní péče, kde lékaři bojují o její život. Důvodem je silné předávkování kokainem. Její zoufalá matka dává vinu Hadley, Sidney a Julianne, trojici jejích bohatých amorálních spolužaček, které se o nenápadnou Alicii poslední dobou až podezřele zajímaly.

Před šerifem Artiem Bonnerem je obviní z vraždy a chce chce celou věc prošetřit. Vedení univerzity však šerifa varuje a žádá, aby své vyšetřování vedl s maximální diskrétností, neboť univerzita je hlavním zdrojem příjmů pro celé město, a jakákoli chyba by šerifa mohla stát místo. Zjistí, že Alicia byla určena do dvojice s Hadley pro školní sociologický úkol, který se týkal prostředí a společenských vztahů. A že se Hadley v rámci této práce rozhodla Alicii pomoci a uvést ji do prostředí své společenské třídy.

Zpočátku byla Alicia nadšená a vděčná, že ji, chudou dívku, přijala všemi oblíbená kráska Hadley a její kamarádky patřící mezi školní elitu. Velmi rychle však zjistila, že v tom třpytivém světě není všechno tak dokonalé. Jedna z dívek trpí bulimií, další pije a třetí zase poznamenalo pohlavní zneužívání v dětství. Alicia sama velmi rychle přijala za své nejen všechny flámy, alkohol, drogy a sex, kterého si smetánka užívá bez zábran, ale také dravé způsoby svých snobských „učitelek".

Změní svůj vzhled, povahu, zneužívá každé situace k osobnímu prospěchu, postupně partu rozvrací, přebere Hadley přítele Joshe a dokonce se vetře i do přízně jejího otce, o jehož lásku a uznání dívka sama dlouho marně usilovala. Odhalení toho, co se stalo, je pak jen potvrzením logického závěru, že se kdosi pokusil Alicii odstranit podstrčením čisté drogy místo tradičně ředěné "večírkové směsi".

Americký thriller natočila v roce 2002 herečka a režisérka Zoe Clarke-Williams. V hlavní roli Alicie Campbellové se představí herečka Mia Kirshner (Město šílenců, Vrána: Město andělů, seriál 24 hodin). V dalších rolích se objeví Meredith Monroe (Minority Report) jako Hadley Ashton, Dominique Swain (Lolita, Tváří v tvář) jako Sidney Connors, Scott Bairstow (Bílý tesák 2, Smrt pod hladinou) jako Trevor, Rachel True (Čarodějky, TV seriál Beverly Hills 90210) jako Julianne McDowell Levinson, Taye Diggs (Chicago, Equilibrium) jako Artie Bonner, Oliver Hudson jako Josh a další.