Zdá se, že po tragické nehodě mají v rodině MacLeanů dva nevyléčitelně nemocné. Invalidní čtrnáctiletou dceru Grace, která přišla v jediném okamžiku o nohu i bezstarostné mládí, a jejího koně Pilgrima, jenž jí sice zachránil život, ale propadl se...

Film-vice

Film natočený podle stejnojmenného románu Nicholase Evanse.

Tom, zkušený kovboj z Montany a znalec koní má před sebou těžký úkol - zachránit silně traumatizovaného koně, kterého srazil nákladní automobil. Pomoc ale potřebují i jeho majitelé - 14letá Grace, která přišla při této nehodě o nohu a a stala se apatickou vůči okolí i její prací vystresovaná matka.

MacLeanovi představovali poměrně šťastnou rodinu. Robert MacLean sice cítil, že mu jeho žena - velmi schopná a emancipovaná šéfredaktorka Annie - uniká někam, kde ji nemůže dostihnout, ale vždycky ji miloval a doufal, že také pro ni je jeho láska nezbytná. Společně vychovali čtrnáctiletou Grace, skvělou dívku plnou života, která si rozuměla s rodiči, se spolužáky, byla veselá, krásná a nade všechno milovala svého koně Pilgrima.

Ale pak přišlo jedno ledové ráno a romantická vyjížďka společně s nejlepší přítelkyní. Obě dívky osedlaly své koně a vyrazily na projížďku. Dusot kopyt zněl společně s jejich smíchem zmrzlou krajinou, zasněžené pláně navozovaly idylickou atmosféru, samotou se nesly rozverné dívčí hovory a pak všechno ukončil jeden zledovatělý svah těsně vedle silnice. Kvílení brzd předznamenalo tragický střet, pak už jen změť kopyt, rukou a nohou, zmatek, děsivý křik. Přežila jen Grace a Pilgrim, kterého zvěrolékař radil utratit.

Všechno co bylo je rázem pryč, hroutí se život celé rodiny. Protože Grace, která přišla při autonehodě o přítelkyni a o nohu ztrácí zájem o svět a není schopná komunikovat se svým okolím. Také Pilgrim se nemůže vzpamatovat z hlubokého šoku, ale Annie hodlá koně udržet při životě a dát ho znovu do pořádku. Mateřské instinkty jí velí, že jedině takhle je to správně, i když své motivace dokáže jen stěží vysvětlit zvěrolékařce, nebo manželovi. Pilgrim musí žít hlavně kvůli Grace a musí se zbavit svých traumat, protože se z něho stalo divoké, nezvladatelné zvíře. Ve svém hledání jak na to, narazí Annie v jednom z časopisů na adresu zaříkavače koní, stárnoucího kovboje z Montany, který dokáže najít cestu i k té nejpošramocenější koňské duši.

Když tenhle koňský léčitel Tom Booker odmítá přiletět do New Yorku, donutí vzpouzející se Annie navzdory manželovým námitkám k odjezdu Grace, naloží koně a vydává se napříč Amerikou do Montany. Tuší, že by ta cesta mohla pomoci Grace nalézt novou cestu k životu a překonat vnitřní bolest, ani na chvilku ji ale nenapadne, jak velice ovlivní také její osobní život. Že v daleké Montaně opět po letech propadne citům dávno zapomenutým a síla nádherné přírody Montany i síla lásky ji znovu donutí zrekapitulovat vlastní způsob života...