Strach dělá z lidí vězně. Naděje jim dává křídla. Film natočený podle novely Stephena Kinga. Strhující příběh o přátelství, naději a moudrosti s velmi výraznými hereckými i charakterovými osobnostmi. Andy Dufresne (Tim Robbins) přichází do vězení...

Film-vice

Vztek, beznaděj a mrazení v zádech by zcela jistě v mnohých z nás vyvolal výrok soudce nad naší osobou: „….a ODSUZUJE SE K DOŽIVOTÍ“. Právě tuto situaci líčenou na příběhu bankovního úředníka Andyho Dufersona nabízí režisér a scénarista Frank Darabont ve svém téměř dvouhodinovém snímku Vykoupení z věznice Shawshank natočeném v roce 1994. obrazek

Film je postaven na základě povídky Stephena Kinga Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Je to příběh o jednom neobvyklém osudu, přátelství, věznici, zločinu, institucionalizování a především o naději, která nikdy neumírá.

Andy Dufresne byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí. Jeho úporné tvrzení nevinnosti mu nebylo platné, naneštěstí v jeho případě chyběly tolik důležité důkazy a výpovědi svědků. Andy, původně viceprezident portlandské banky, je po soudním procesu převezen rovnou do tvrdé věznice Shawshank, kde tvrdou rukou vládne velice nekompromisní ale přitom pobožný ředitel Norton.

Andyho situace se ve vězení zpočátku nevyvíjí dobře. Obtěžují ho teplouši, Andy se jim brání, ale i tak končí většinou s modřinami v nemocnici. Vězeňský život se pro Andyho mění v okamžiku, kdy se spřátelí s Redem a stane se členem místní party. Díky své vynalézavosti a odvaze stane bankovním poradcem nejtvrdších bachařů i samotného ředitele Nortona, a dokonce nastoupí dráhu knihovníka, čímž se pro něj mění denní stereotyp a otevírají se mu nové možnosti. obrazek

Prohlubující se přátelství s Redem a úcta mezi dalšími vězni ale nezbavila Andyho naděje na svobodný život. K pobytu za mřížemi je odsouzen mladík, který jako jediný mohl dosvědčit skutečnou Andyho nevinu, bohužel na příkaz ředitele umírá. Ředitel Notron se tímto zavrženíhodným činem snaží Andyho udržet u sebe a využívat ho pro své nekalé obchody. Zoufalý Andy, zbavený zřejmě jediného pokusu dostat se ven, se odhodlává k odvážnému činu, ke kterému mu nevědomě pomohl právě jeho přítel Red.

Pro ty, kteří již tento film shlédli nemusím dál vyprávět a těm, kteří jej neviděli, nechci kazit zážitek. Opravdu stojí za to vychutnat si celý Andyho příběh na vlastní oči.

Vykoupení z věznice Shawshank získalo za rok 1994 celkem sedm nominací na Oscara, žádnou z nominací bohužel proměněna nebyla.