V nejtemnějším období čínské historie mezi sebou vedli nemilosrdní vládci bitvy, které si vyžádaly miliony životů. Ti, kteří přežili, měli jen dvě možnosti – zabít nebo být zabiti. Po celodenní bitvě armád států Liang a Wei zůstali naživu jen dva...

Film-vice

Bylo to nejtemnější období čínských dějin, kdy krvežízniví vládci bojovali mezi sebou navzájem, aby ukojili své nezměrné touhy po agresi. Padly miliony lidí a ti, kteří přežili, měli jen dvě volby – zabíjet nebo být zabiti.

Armády znepřátelených států Liang a Wei se střetly v krvavé bitvě, která trvala od úsvitu až do soumraku. Přežili ji jen dva muži – Bojovník z Liang (Jackie Chan) a nepřátelský Generál z Wei (Leehom Wang). Bojovník dokázal přežít, protože je specialistou na to, jak předstírat mrtvého – dokonce si k tělu přivazuje zařízení s trčícími šípy, aby byla iluze dokonalá. Zraněného Generála zajal s nadějí, že bude moci nepřátelského velitele využít k tomu, aby mohl armádu opustit – pokud by Generála předal vojenským velitelům z Liang, mohl by být za své zásluhy propuštěn z armády a vrátit se domů ke svému pokojnému životu. Mladý Generál, přestože se z něj stal zajatec, se k Bojovníkovi stále choval velice povýšeně. Během své dlouhé a spletité pouti se oba muži často hádali.

Na své cestě potkali okouzlující, ale zrádnou Pěvkyni, která je uspala a ukradla Generálovi jeho jadeitový medailon, jediný důkaz o jeho skutečné identitě. Zapletli se též s bandou uprchlíků, která je okradla o všechno jídlo a vodu. A aby toho nebylo málo, dokonce je honil i nebezpečný medvěd. Oba muži byli navzdory svým rozporům nuceni spolupracovat, aby nástrahy, které je potkávaly, dokázali přežít.

Neměli přitom ani tušení o tom, že je jim v patách nejnebezpečnější z protivníků – princ Wen, Generálův bratr, se svým elitním oddílem. To, co navenek působilo jako záchranná mise, se proměnilo v hon na život a na smrt, jelikož mladý princ toužil jen po tom, aby si zajistil postup na trůn.
Na konci jejich pozoruhodné společné cesty se nenávist mezi Bojovníkem a Generálem zvolna proměnila v přátelství. Bojovník byl tak nucen čelit morálnímu dilematu – co je v životě důležitější? Generálovo přátelství nebo možnost vrátit se domů?

O filmu
Malý Velký Bojovník je 99. filmem slavného Jackieho Chana, který se jeho premiérou také po kratší přestávce vrací ke své tradici premiér nových filmů každý čínský Nový rok. Posledním takto uvedeným filmem byl Agent z Hongkongu v roce 2001. Jde také o jeho první projekt, na kterém se podílí současně jako výkonný producent, producent, režisér akčních scén a herec.

Jackie koncept filmu Malý Velký Bojovník připravuje už více než dvě desetiletí a původně měl v plánu ztvárnit roli Generála. Od té doby se film neustále vyvíjel. Poté, co si zahrál hrdinného generála v dramatu Mýtus, usoudil, že by nebylo vhodné takovou roli opakovat ve filmu jiném. Nabídl ji proto svému příteli a úspěšnému režisérovi Jiang Wenovi, ale ten odmítl, protože připravoval svůj další film. Jackie se poté rozhodl, že sám ztvární roli Bojovníka.

Do role Generála zamýšlel buď Jaye Chou nebo svého syna Jayceeho Chana. Ale Jackieho manželka zastávala názor, že Jay by se pro tuto roli příliš nehodil, protože si jsou s Jackiem příliš podobní, a obsazení Jayceeho po boku jeho otce by diváky příliš rušilo. Doporučila mu Leehoma Wanga, který by v kombinaci s Jackiem na plátně působil velice dramaticky. Když Jackie Leehoma stran tohoto projektu kontaktoval, herec souhlasil, aniž by si vůbec přečetl scénář.

Režisér Ding Sheng je zkušeným režisérem televizních reklam a tak se také s Jackiem seznámil. Herec Dinga obdivuje pro jeho efektivitu a pro to, jak dokáže zachytit skutečnou mužnost. Poté, co Ding natočil svůj snímek Ying Han s Liuem Yemem a Anthonym Wongem, mu Chan nabídl svůj chystaný film.

V průběhu přípravných prací se Ding seznámil se všemi předchozími Chanovými filmy a pečlivě si poznamenal to, jakým způsobem se na plátně pohybuje a jak má ve zvyku herce zabírat. Ding touží po tom, aby divákům nabídl jedinečnou choreografii akčních záběrů. Každý večer v průběhu natáčení sám kreslil storyboardy ke scénám pro příští natáčecí den.

Co se Leehoma týče, byl Ding přesvědčen o tom, že působí příliš jemně, než aby mohl být vojenským generálem. Pečlivě proto studoval celou řadu hollywoodských filmů, aby zjistil, jak z filmových idolů udělat přesvědčivě jejich postavy.

Leehom není v oboru akčních filmů nováčkem, jelikož se objevil například ve filmu režiséra Stanleyho Tonga China Delta Force či ve filmu Andrew Laua The Avenging Fist. Aby se ale připravil na svou roli generála, musel podstoupit rozsáhlý trénink v boji s klasickými čínskými zbraněmi včetně meče a oštěpu, a samozřejmě také trénink jízdy na koni.

Bojovník – Jako voják státu Liang je optimistický, ale nikdy nebyl skutečným bojovníkem. Pochází z vesnické rodiny, ale společně se svým otcem a bratry byl naverbován do armády. Ve válce je už celé roky a všichni z jeho rodiny na bojišti padli. Jeho jediným přáním je dostat se z armády a vrátit se domů, takže když náhodou zajme Generála, je nadšený a rozhodne se svého zajatce předvést císaři v naději, že se jeho prosté přání stane realitou.

Generál – jakožto princ z Wei je také generálem jejich armády. Byl zrozen k tomu stát se vůdcem a jeho osudem je stát se následníkem trůnu. Jeho bratr Wen si ale dělá na trůn zálusk sám a toto soupeření mezi sourozenci se stane klíčovým faktorem v Generálově pouti s Bojovníkem.

Wen – Generálův mladší bratr Wen vyrůstal ve stínu svého lepšího sourozence a přísahal, že ho jednoho dne překoná. Je odhodlaný ujmout se trůnu a stát se císařem a jedinou překážkou v tomto plánu je jeho vlastní bratr.

Pěvkyně – Obyčejná dívka, kterou zajala armáda a přinutila ji stát se pěvkyní. Její milé a koketní vystupování není zcela upřímné, protože když se s Bojovníkem a Generálem setká, dá při první příležitosti najevo svou nenávist k vojenským uniformám.