Comfortably Numb
Typ:
film
Žánr:
drama, tv film
Délka:
90 min
Motto:
Důvěrný a dojemný milostný příběh, který prozkoumává hrubé emoce a výklad terapie.
Země:
Anglie, 2004
Toto experimentální televizní polodokumentární drama bylo premiérově uvedeno v lednu 2004 na tv stanici Channel 4. Režie se chopil Leo Regan a do svého filmu obsadil jen dva profesionální herce - v roli alkoholika Jakea se představil skotský...

Film-vice

Neúspěšný hudebník Jake (zde ho ztvárnil Hans Matheson), s nímž rozvázala smlouvu jeho nahrávací firma, žije velmi neuspořádaným a sebezničujícím způsobem života. Je promiskuitní a jeho jediný smysl života je obrážení hospod a večírků a neustálé opíjení se. Po jednom dalším alkoholovém tahu uzná Jake před svojí rodinou a přáteli, že má problémy se závislostí na alkoholu. Nechá se proto odvézt do léčebného centra "Promis".

Zde se seznamuje s dalšími pacienty, jež mají stejný problém jako on - snaží se tu zbavit závislosti na návykových látkách, drogách či alkoholu za pomoci odborných poradců a jejich léčebných postupů. Jake je zpočátku velmi nedůvěřivý a vzpurný vůči systému v léčebně a lékařům. Nechce se zapojovat do terapií a jeho nálady jsou velmi nevyzpytatelné - strach střídá vztek, dostává záchvaty paniky nebo je naopak apatický. Nicméně po nějakém čase se i díky svým spolupacientům začne zapojovat do terapií a zdá se, že je ochoten se nadobro zbavit své závislosti na alkoholu. Do centra "Promis" se přijede léčit i mladá dívka Emma (herečka Rebecca Palmer), narkomanka závislá na kokainu, jež byla v dětství sexuálně zneužívána svým strýcem. Už za krátkou dobu zjistí Jake a Emma, že jsou k sobě neodolatelně fyzicky přitahováni a navážou spolu vztah, který ovšem nemá s city a čistou láskou nic společného.

Ukáže se další problém - Emma začne být na Jakeovi závislá a ani Jake nemá v hlavě jasno, což se pro něj vyjeví jako velká překážka při skupinových terapiích, kde míchá své osobní problémy dohromady s city, jež ho poutají k Emmě. Oba dostanou od ředitele centra "Promis" zákaz se spolu stýkat, protože jim to brání v jejich léčbě. Vše vyvrcholí po jednom tajném ilegálním drogovém večírku, kdy se Emma s Jakem pod silným vlivem drog a alkoholu spolu vyspí. To ale neunikne vedení lečebného zařízení a tak se Jake rozhodne, že už nechce dál pokračovat ve své léčbě a centrum hned opustí. Po svém propuštění zamíří do hospody a nechá si nalít dvojitou vodku. V tomto bodě příběhu se zdá, že se Jake rozhodl pokračovat ve svém sebedestruktivním způsobu chování, ale není to tak. Na konci filmu už diváci vidí, jak sedí Jake v léčebném centru "Promis" a při skupinové terapii mluví o tom, že se chce zbavit jednou provždy své závislosti na alkoholu a dostat druhou šanci.

Tento televizní počin je velmi neobvyklý svým způsobem, jakým byl natočen, ale i tak si jistě najde své skalní příznivce.