Čtyřicátnice Helena, uznávaná odbornice na manželské problémy jednoho dne zjišťuje, že se dostala do situace, jaké řeší se svými pacienty. Její doposud milující a milovaný manžel je přistižen in flagranti s mladší ženou a Helena brzy bezradně...

Film-vice

Režisér Jiří Vejdělek tvůrce divácky úspěšné filmové adaptace Vieweghova románu Účastníci zájezdu (nejnavštěvovanější film roku 2006) a kritikou ceněného filmu Václav, který v kinech vidělo přes 350 tisíc diváků, je u svého nejnovějšího projektu nejen režisérem, napsal také scénář a podílel se na produkci filmu společně s Tomášem Hoffmanem, jehož produkční společnost Infinity stála u vzniku řady divácky úspěšných českých filmů jako právě Účastníci zájezdu nebo Nestyda.

Komedie Ženy v pokušení slibuje být diváckým hitem roku 2010.

Čtyřicátnice Helena, uznávaná odbornice na manželské problémy jednoho dne zjišťuje, že se dostala do situace, jaké řeší se svými pacienty. Její doposud milující a milovaný manžel je přistižen in flagranti s mladší ženou a Helena brzy bezradně stojí na prahu nového života. Dvacetiletá dcera Laura chce být matce oporou, zároveň se však potýká s nástrahami vlastní první opravdové lásky. Pomocnou ruku nabízí k Helenině zděšení i matka Vilma, bývalá herečka, která na všechny situace aplikuje svéráznou školu života. Výstřední dáma má zaručený recept: nahradit nepořádného chlapa, chlapem pořádným. Zdá se to neřešitelné, ale k překvapení Heleny i Laury muži, s nimiž stojí za to se vrhnout po hlavě do milostného dobrodružství tu stále ještě jsou. A tři docela rozdílné ženy zjišťují, jak moc jsou si podobné a pokud se má něco vyřešit, chce to nadhled, humor a neztrácet hlavu ani naději.

„Uvědomil jsem si, že vlastně neexistuje téma, o němž bych přemýšlel déle a častěji, které bych zpracovával pečlivěji a kterému bych věnoval víc pozornosti, lásky a vášně,“ vysvětluje Jiří Vejdělek, proč jsou středobodem jeho nového filmu právě ženy. „Vznikla zde řada filmů o ženách, jejichž autorkami a režisérkami jsou ženy. Říkal jsem se, že by bylo zajímavé, jak by film o ženách natočil muž, a protože se k tomu stále nikdo neměl, ujal jsem se toho sám,“ dodává s úsměvem režisér.

V hlavních ženských rolích se objeví Eliška Balzerová, Lenka Vlasáková a Veronika Kubařová.

Eliška Balzerová, držitelka ceny Elsa 2009 pro nejlepší televizní herečku, je díky seriálu Nemocnice na kraji města ikonou televizní obrazovky, má skvělé příležitosti v divadle, ale film jí určitě velkou roli dluží. Ženy v pokušení, kde hraje Vilmu, jí právě takovou příležitost nabízejí – autor a režisér chce ukázat, jak výborná komediální herečka je. Ženy v pokušení zúročuje Eliška Balzerová ve svou životní filmovou roli.

„Byla jsem nadšená, že konečně dostávám roli odpovídající mému věku, dokonce o malinko starší, že se snad ani nebudu muset líčit, ale pak jsem zjistila, že je to vlastně protiúkol. Vilma je vášnivá, živočišná, do všeho jde naplno,“ říká Eliška Balzerová.

A je podle ní režisérův pohled na ženy správný? „Jirka se mi hned na začátku přiznal, že vyrůstal s maminkou a dvěma sestrami, takže má ten ženský svět docela dobře odpozorovaný,“ říká herečka.

Lenku Vlasákovou uvidí diváci Žen v pokušení v roli, v jaké ji doposud určitě neviděli a pro mnohé bude její cit pro komedii možná překvapením. Lenka Vlasáková měla totiž doposud spíše vážné role, z nichž nejznámější byla kritikou ceněná Lea. V posledních letech jsme ji viděli ve filmech Jana Hřebejka - právě v komediální poloze ve snímku U mě dobrý - a naposledy v dramatickém filmu Kawasakiho růže. „Moje filmová matka, kterou hraje Eliška, je taková eruptivní, neukotvená bytost, která díky tomu svou dceru vrhá úplně na druhý břeh, a tak má Helena s muži vlastně docela velký problém. Ale právě ten Vilmin přístup k životu nakonec začne Helenu probouzet,“ říká Lenka Vlasáková o vztahu matky a dcery.

„Mít ve skutečnosti takovou matku, tak z dcery nemůže vyrůst nic jiného než frustrovaná chudinka,“ kontruje s ironickým nadhledem nad svou postavou Eliška Balzerová

Veronika Kubařová je publiku nejznámější díky roli princezny v pohádce Nejkrásnější hádanka, má však za sebou i řadu divadelních rolí a úspěšnou práci jako herecká partnerka Ivana Trojana v televizním filmu režiséra Juraje Herze Dívka a kouzelník.

Všechny tři herečky se jednohlasně shodují, že si padly do oka a podařilo se jim vytvořit báječnou rodinu.

Mužské role, které režisér s nadsázkou označuje jako „trofeje“, jsou obsazeny neméně hvězdnými jmény – Jiří Macháček, Roman Zach, Vojtěch Dyk.

Ženy v pokušení jsou tak trochu komedií o milostných průšvizích. Dokážou takové situace brát ženy opravdu s humorem? „Myslím, že opravdový milostný průšvih je už jakýmsi konečným dopadem na dno. Takové věci se berou obvykle s humorem až později, po nějakém čase. Pokud je někdo bere s humorem už v okamžiku dopadu, pak je to buď důkazem toho, že jeho milostný život je vlastně povrchní, nebo že jeho smysl pro humor opravdu nezná hranic. Bez ohledu na to je-li žena, muž či cokoli mezi tím,“ říká herec Jiří Macháček.

„O ženách panuje spousta mýtů a často je společnost chce vidět jinak, než jaké opravdu jsou. Jsem přesvědčen, že jsou mnohem vášnivější a temperamentnější, než jim dovolujeme a já jim to ve svém filmu chci dovolit,“ říká Jiří Vejdělek

Natáčení filmu proběhlo v září a říjnu v Praze a v okolí Jablonného v Podještědí.. Předvídavá produkce naplánovala práci v horských oblastech na září, takže filmaře naštěstí nepostihla sněhová kalamita a naopak exteriérové scény provázelo příjemné babí léto.

„Nechť jsou Ženy v pokušení romantickou, pikantní i citlivou komedií, kterou složím hold ženám za jejich lásku, obětavost, toleranci a geniální schopnost najít během tří sekund ve staromládeneckém bytě pár odpovídajících čistých ponožek,“ přeje si autor.

Premiéra komedie Ženy v pokušení se připravuje na 18. března 2010. „Doufám, že se tahle komedie bude blížit mé představě ideální ženy – tedy bude vášnivá, citlivá a vtipná,“ říká režisér Jiří Vejdělek.

Film uvede do kin v počtu 50 kopií společnost Falcon, která je také koproducentem filmu. Falcon se v roce 2009 stal producentem a distributorem nejúspěšnějšího českého filmu roku, komedie Líbáš jako Bůh. „Scénář Jiřího Vejdělka jsme přečetli jedním dechem. Je chytře napsaný a nefalšovaně vtipný. Když to zkombinuji s velmi trefným hereckým obsazením, tak mi z toho vychází filmový hit roku 2010.“ říká ředitel společnosti FALCON Jan Bradáč.

Hlavním partnerem je televize NOVA. Partnery filmu jsou Mercedes-Benz Česká republika, Baťa a UPP.