Jak velkou kuráž musí mít čtrnáctiletá holka, aby pomstila tátovu smrt? Odpověď nabízejí nejúspěšnější hollywoodští bratři Joel a Ethan Coenovi v temném westernu Opravdová kuráž. Herecký objev Hailee Steinfeld na krvavé cestě za mstou doprovázejí...

Film-vice

Stejnojmenný román Charlese Portise byl už jednou zfilmován, v roce 1969 s Johnem Waynem v hlavní roli. Sourozenci Coenovi přesto netočili jeho remake, ale adaptaci původní předlohy. „Příběh vypráví přemoudřelá čtrnáctiletá holka a právě tím je výjimečně silný a zároveň zábavný. Připomíná to Alenku v říši divů, protože i tady se malá holka ocitá v prostředí, které je, mírně řečeno, exotické,“ říká Ethan Coen. Díky tomu mohli bratři ve filmu zkombinovat osvědčené prostředky, kvůli kterým už doma nemají kam dávat další filmové ceny – až na kost obnažené emoce, černý humor, bizarní momenty a syrovou brutální realitu.

Přestože Coenové můžou vždycky spolupracovat jen s těmi nejlepšími, bylo od počátku jasné, že klíčem k úspěchu bude nalezení té pravé Mattie. Věkem a vizáží malé holky, povahově ale zralé a dospělé ženy. Po úmorném několikaměsíčním castingu si nakonec vybrali Mattie, která kvůli autenticitě dorazila na hereckou zkoušku v rozdrbaných šatech z Armády spásy. „Jsem jako Matiie. Taky vím, co chci, a dokud to nezískám, nepřestanu o to usilovat,“ říká Hailee.