Poté, co se Bella (Kristen Stewart) zotaví z útoku upíra, který ji málem stál život, chystá se s Edwardem (Robert Pattinson) a jeho rodinou oslavit své 18. narozeniny. Nešťastnou náhodou se však Bella při oslavě poraní a pohled na čerstvou krev...

Film-vice

Isabella ,,Bella‘‘ Swanová slaví své 18-té narozeniny s jejím přítelem Edwardem a jeho upíří rodinou. Zatímco rozbaluje své dárky se řízne o balící papír. Ačkoli Cullenovi nepijí lidskou krev, tak Jasper neodolá a zaútočí na Bellu. Edward ji sice v tu chvíli zachrání, ale v domění, že je s ním ve stálém nebezpečí se s ní rozchází a odchází i se svou rodinou z Forks. Bella má velké deprese a trpí. Snaží se utěšit a hodně času tráví s rodinným přítelem Jacobem Blackem. Jacob se jí snaží pomoci. Bella brzy zjišťuje že, když se dostane do nebezpečných situací, tak slyší Edwardův hlas.

Začne vyhledávat nebezpečí, jako je třeba jízda na motorce. Mezi tím Jacob zjišťuje, že legendy jeho předků nejsou jen staré strašidelné rodinné historky. Jacob a jeho kamarádi z kmene Quileutů jsou opravdoví vlkodlaci, kteří se v blízkosti upíra ve vlkodlaka opravdu promění, aby mohli svůj kmen chránit. Bella tajemství Jacoba a jeho smečky však brzy odhalí. Vlkodlaci musí Bellu chránit před Victorií, která se vrátila, aby pomstila svého druha Jamese, kterého zabil Edward.

Vlkodlaci zabijí Laurenta, který se snaží zaútočit na Bellu, ale Victorie opět uprchne. Jednou, když chce Bella opět slyšet Edwardův hlas, zkouší skočit z vysokého útesu do vody. Chytne ji však silný proud a začne se topit a toto uvidí i ve své vidině do budoucnosti Edwardova sestra Alice. Alice předpokládá, že je Bella mrtvá a spěchá do Forks. Co však ve své vidině neviděla, byl Jacob, který Bellu zachránil.

Alice totiž nevidí ve svých vizích do budoucnosti vlkodlaky. Po příjezdu domů Bella zjistí, že je u nich Alice. Chce se vrátit zpět, Bella ji však přemlouvá, aby pár dnů zůstala. Alice zjišťuje, že Bella je na tom mnohem hůř než si myslela a ještě ke všemu se ji pokoušeli zabít Laurent s Victorií a kamarádí se s vlkodlaky. Při návštěvě Belly Jacob zvedne telefon a řekne dotyčnému, že Charlie je na pohřbu a zavěsí. Alice s Bellou zjišťují, že telefonát byl od Edwarda, který si myslí, že se Bella při skoku z útesu zabila a že míří přímo do Itálie, kde se chce nechat zabít nejmocnější (královskou) rodinou upírů Volturiovými. Bella s Alicí se okamžitě rozhodnou vydat se za ním, aby se ho pokusily zachránit...