Každý rok se přibližně tři milióny nezadaných žen v Americe přestěhují do neznámého bytu. Nevědí, kdo v něm před nimi žil, neznají jeho majitele a ani si nedělají starosti s výměnou zámku na dveřích. Film Intimní past je právě o takové ženě....

Film-vice

Děj filmu se nechal inspirovat skutečností, že každoročně se do newyorských bytů stěhuje mnoho svobodných nebo rozvedených žen. Nevědí, kdo v bytě bydlel před nimi, neznají domácí, kteří jim byty pronajímají, a neobtěžují se tím, že by nechaly vyměnit zámky. Tento film je příběhem jedné takové ženy …

Hilary Swanková hraje dr. Juliet Deverauovou, mladou chirurgyni na pohotovosti v nemocnici, která se právě odloučila od svého manžela. Cítí se ještě dost zranitelná, ale snaží se působit sebevědomě. Sebere všechnu odvahu a jejím hlavním cílem mezi službami v nemocnici je, aby sehnala nějaké nové bydlení, které by unesl i její omezený rozpočet. Místní brooklynský realitní agent jí nabízí řadu nevyhovujících a miniaturních podnájmů a Juliet je sklíčená, že se jí asi nikdy nepodaří sehnat něco alespoň trochu útulného.

Juliet má za sebou další den bezvýsledného hledání bytu, až se zastaví před solidním starým domem, kde jsou lehce pootevřené dveře, a kde spatří rukou vyvedený nápis „K pronajmutí byt v 6. patře“. Juliet vystoupá po impozantním točitém schodišti až k bytu, kde se setká s pohledným mladým mužem Maxem (Jeffrey Dean Morgan), který brousí smirkovým papírem stylové dřevěné podlahy.

Byt představuje všechno, o čem se Juliet mohlo jen zdát – vysoké stropy, spoustu místa a úžasnou vyhlídku. Max jí sdělí cenu podnájmu, který je v možnostech Juliet, takže si okamžitě byt najme a sama nevěří tomu, jak velké štěstí ji potkalo.

Max je poněkud plachý, ale příjemný muž, který se jeví jako dokonalý domácí – dokonce pomáhá Juliet nastěhovat do bytu její skromný majetek. Juliet je teď opět nezadaná a Max ji přitahuje. Chce mu vyjádřit vděčnost za jeho pomoc a pozve ho na večeři pro dva do svého bytu.

Během společné večeře se Juliet a Max sblíží natolik, že málem dojde důvěrnostem. Juliet si ale uvědomí, že takový vztah s domácím tak brzy po rozpadu jejího manželství asi není zrovna správný, takže vycouvá a Max je z toho zmatený a zklamaný.

Maxův dědeček August (Christopher Lee) bydlí na stejné chodbě jako Juliet a pozoruje častá setkání Maxe a Juliet. August má chatrné zdraví a potřebuje stálou léčebnou péči, kterou mu Max dokáže poskytnout. August nesouhlasí s chováním citlivého vnuka a naplno mu řekne, co si myslí o rozvíjejícím se vztahu s Juliet, což Maxe ještě více zraní.

V dalších týdnech Juliet děsí záhadné události a dochází k vysoce nepravděpodobnému závěru, že ve svém bytě není sama. Zjevují se divné stíny, zvuky, které nedokáže určit; ale nebere tyto myšlenky nijak vážně, protože si myslí, že to prostě patří k její nové situaci – žije úplně sama v novém bytě. Juliet však neví to, co ví divák, který za zdmi jejího bytu objevuje bludiště tajných chodeb, které vytvořil domácí Max, jenž tak může Juliet špehovat a současně se může kdykoli dostat do jejího bytu. Max se stále více na Juliet fixuje, takže se stává nebezpečně neovladatelným a stále impulzivnějším ve své touze sledovat každý její pohyb.

Juliet má čím dál tím větší podezření, že všechno není tak, jak by mělo být. Běžně dochází k mnoha nevysvětlitelným záhadám, takže Juliet si objedná technika, který jí nainstaluje do bytu bezpečnostní kamery – Juliet si přitom není tak moc jista tím, co by asi tak mohly zaznamenat.

Juliet chová stále ještě dost silné city k bývalému manželu Jackovi (Lee Pace), takže dojde k tomu, že ho jednoho večera pozve k sobě do bytu na večeři. Toho večera znovu ožije jejich vztah a stráví spolu vášnivou noc. Max nepříčetně žárlí, když ze své skrýše pozoruje dírou ve zdi, jak se to všechno vyvíjí.

O několik dní později pozve Juliet Jacka znovu k sobě do bytu a Jack, který je velice pozorný, dorazí do bytu dříve, aby mohl uvařit. Víme, že Max je uvnitř a sám. Jack objeví v kuchyni neznámé pootevřené dveře, a když je rozevře dokořán, narazí na Maxe, který ho pak honí v bludišti tajných chodeb. Max Jacka surově zavraždí – Max se rychle propadá do nebezpečně psychotického duševního stavu.

Když Juliet pojme podezření, že Jack v bytě byl, ale teď zmizel, pustí si záznamy ze skrytých kamer, aby našla nějaké stopy a svědectví toho, co Max provedl. V jednu chvíli se otočí a ocitne se tváří v tvář Maxovi, který se tajně skrýval v bytě už před jejím příchodem. Juliet musí zoufale bojovat o záchranu vlastního života v domově, který se pro ni najednou stal vězením. Závěr filmu je mimořádně napínavý.