Režisér Robert C. Cooper nám připravil dvouhodinové zakončení boje s Orii, kteří si chtějí podrobit naši galaxii. Oriové připravují poslední útok na Zemi, ve kterém se jim bude snažit zabránit SG-1. Tým bude vyslán do galaxie Oriů, aby zde...

Film-vice

Válka s Orijskou armádou stále pokračuje. Pro Zemi i celou naši galaxii však dojde k obratu, Tomin, manžel Valy a velitel nepřátelské armády zběhl.

SG-1 tedy přivede Tomina na Zemi, a on jim sděluje, že uctívači Oriů plánují skrz superbránu poslat další vlnu válečných lodí. Proti prvním čtyřem lodím čelili s obtížemi, s tucty lodí však křižácké tažení skončí rychlým vítězstvím Oriů. Po němž hrozí koordinovaný útok na Zemi.

Tomin je přivítán jako host, jeho válkou zničená duše se však ještě musí vyrovnat se strašnými věcmi, které ve službě falešných bohů spáchal. Avšak mezinárodní komise, dohlížející na program Hvězdné brány, chce Tomina jako zajatce nepřítele vyslýchat. Richard Woolsey je momentálně na Atlantis, a proto je místo něj do SGC poslán James Merek. Ten nejprve předstírá přátelství, ale nakonec nakonec začíná dělat svou práci. Při ní se snaží dostat Tomina do šachu tak, že jej bezcitně nechá zodpovídat se ze svých válečných zvěrstev. Což Vala nemůže unést.

Mezitím SG-1 plánuje dosti troufalou misi, přímo do galaxie Oriů. Tým se chce vydat pátrat po místě zvaném Ortus Mallum (Místo počátku), na kterém, jak doufají, naleznou Archu pravdy, díky níž válku ukončí. Tomin žádá, aby se k nim mohl připojit. Věří totiž, že pomůže týmu SG-1 se spojit s anti-orijským hnutím.