Finty Dicka a Jane
Typ:
film
Žánr:
komedie, kriminální
Délka:
90 min
Motto:
Příznivci komediálního talentu Jima Carreyho by si neměli nechat ujít tuto komedii.
Země:
USA, 2005
Dicku Harperovi (Jim Carrey) se konečně vyplácejí roky jeho tvrdé práce - po dlouhém čekání je povýšen na viceprezidenta společnosti Globodyne, světového leadera v oblasti konsolidace médií. Poté, co na své nové pozici stráví jeden den, je...

Film-vice

Finty Dicka a Jane je jednoduchý příběh dvou lidí, kteří se pomátnou ze své honby za nepolapitelným americkým snem. Dicku Harperovi (Jim Carrey) a jeho milující ženě Jane (Téa Leoni) se nikdy nedařilo lépe – což je neklamný signál, že do budoucna to může být jenom horší.

Dick trpělivě čekal téměř 15 let, aby se mohl stát viceprezidentem společnosti Globodyne. Osudný den konečně nadejde – šéf Jack McCallister (Alec Baldwin) jej konečně povýší a jeho žena Jane konečně může dát výpověď v cestovní agentuře.

Jejich nadšení však netrvá dlouho. Globodyne i s McCallisterem musí čelit obrovskému korporátního skandálu. Společnost okamžitě krachuje a zatímco jeho šéf využil solidního zlatého padáku, Dick se ocitá na ulici. Chvíli marně čeká, že mu nabídne práci konkurenční firma. Hrozba zabavení majetku v důsledku nesplácení astronomické hypotéky jej brzy přinutí, asi se pokusil najít si práci sám. Jakoukoliv práci. Nejlepší džob, který se mu podaří získat, je pikolík v místním obchodě. Jane se rozhodne také vrátit do pracovního procesu: nejdříve se pokusí vydělat peníze jako falešná cvičitelka Tae Bo a pak na sobě nechává testovat látku podobnou Botoxu.

Pro podobná zaměstnání však zjevně nemají příliš dobré předpoklady a kromě toho tyto akce nijak neřeší jejich svízelnou finanční situaci. Postupně jsou nuceni vzdát se svého vysněného majetku – včetně zbožňované plazmové televize.

Na pokraji duševních sil Dick zkolabuje a v rámci zoufalého pokusu získat zpět alespoň část svého dříve luxusního života ukradne kus trávníku ze sousedovy zahrady, aby s nimi zkrášlil plešatějící dvorek za vlastním domem. Zanedlouho už spolu s Jane podnikají noční loupeže, přičemž nechávají pečovat o svého šestiletého syna Billyho jejich věrnou hospodyni Blancu.

V kůžích novodobých Bonnie a Clydea se jim na čas zalíbí, ale brzy si uvědomí, že není krádež jako krádež. A také to, že klíč k cestě zpět ke svým starým životům – a zdravému rozumu – je náprava křivdy, které se na Dickovi a jeho spolupracovnících dopustil jeho šéf v Globodyne.

Přichází čas pomsty…



Producentu Brianovi Grazerovi přinesla spolupráce s Jimem Carreym velký úspěch. Jejich společné filmy Lhář, lhář a Grinch se staly obrovskými komerčními hity a od té doby hledali další projekt, ve kterém by mohli znovu spojit síly.

Carrey spolu se svým managementem navrhnul, aby se pustili do remaku komedie Fun With Dick and Jane z roku 1977, v níž si zahráli Jane Fonda s Georgem Segalem, protože dle jeho názoru obsahovala témata, která mají co říci i dnešnímu publiku. Šlo o rodinnou komedii, která pojednávala o trablech, které obnáší honba za nepolapitelným americkým snem v souvislosti s obrovskou korporátní hrabivostí.

„Jednoho dne za mnou Jim přišel s nápadem natočit remake Fun With Dick and Jane. Nejen, že ten nápad skýtal velký potenciál, ale námět toho dvacet let starého filmu vypadal, jako kdyby jej někdo sepsal podle titulků současných novinových zpráv,“ říká Grazer. „Zeptal se mě, jestli bych to chtěl produkovat. Vůbec jsem neváhal.“

Carrey s Grazerem věděli, že tento projekt potřebuje režiséra, který by dokázal vyvážit prvky fyzické komiky se satirickými aspekty příběhu, aniž by zapomněl na jeho morální poselství. S nabídkou režijní úlohy se obrátili na Deana Parisota, kterému se podařilo spojit podobné prvky v nečekaném hitu Galaxy Quest.

„Dean má skvělý smysl pro komediální timing,“ říká Grazer. „Často se vyhne očekávané pointě vtipu, čímž udělá situaci ještě humornější. Smějete se ve chvíli, kdy se pointa blíží, a poté ještě více.“

Pro Parisota byla hlavní myšlenka filmu velmi lákavá. „Děj se točí okolo manželského páru, který úzkostlivě hraje podle všech pravidel a úzkostlivě se snaží dát dohromady všechny věci, které definují úspěšnou americkou rodinu,“ říká režisér. „Tvrdě pracovali a pomalu se sunuli nahoru ve firemní hierarchii. Měli krásného chlapečka, dali jej do skvělé školy, koupili si svůj dům snů… měli všechno, v co by kdokoliv z nás mohl doufat. Sice měli astronomickou hypotéku a byli zadlužení, ale to je docela normální a vyřešilo by se to v okamžiku, kdy bude Dick v práci povýšen – což se mu konečně podaří, jenom aby o pouhých šest hodin později celá firma zkrachovala a on o svůj vysněný post zase přišel. Jane bohužel mezitím stihla dát výpověď. Nyní jsou oba bez práce i štěstí a my jsme svědky toho, jak postupně o všechno přicházejí. Je jim zabaven dokonce i trávník. Věděl jsem, že sledovat, jak postupně ztrácejí zdravý rozum a vydávají se pomstít firemnímu zloduchovi, který je přivedl na mizinu, bude velká legrace.“

Při hledání vhodné představitelky pro roli Jane se filmaři zaměřili na herečky, které by dokázaly držet krok s Carreyho odvážnou a rozmanitou improvizací. „Musela to být zdatná herečka se smyslem pro fyzickou komiku a hlavně jí to muselo s Jimem skvěle klapat, aby působil věrohodně fakt, že Jane s Dickem spokojeně žije deset let,“ říká Grazer.

„Téa byla skvělou kandidátkou,“ říká Carrey. „Viděl jsem, jak ztvárnila komediální roli ve filmu Flirtování s katastrofou, a byl jsem tím nadšen. Je jednou z nejlepších současných hereček, takže dokáže filmovému vztahu dodat realistický punc. Má dobrodružného ducha a vzhledem ke své úzkostlivosti je zranitelná, což ji dle mého názoru činí vzrušující i sexy, a také roztomilou.“

Pro Leoni bylo natáčení tohoto filmu zkouškou ohněm v oblasti komediální improvizace. S Carreym se poprvé viděla teprve týden před začátkem natáčení a na přípravy tudíž měli velmi málo času. „Byla jsem vyděšená,“ směje se herečka. „Natáčení bez delších příprav je pro mě jako jít první den do školy a dozvědět se od spolužáků, že jsem si nevzala kalhotky. Ale díky tomu to bylo také velmi vzrušující.“

Scéna, v níž si Dick a Jane plánují loupež v převlecích za Sonnyho a Cher, patří k jejím nejoblíbenějším. „Původně mám být Cher,“ vysvětluje Leoni. „Ale vzhledem k tomu, že Jim měří 188cm, bylo logičtější, aby se převlékl za Cher on. Trochu mě ale znepokojila skutečnost, že jakmile jsme dostali od Boba Mackieho (který pro Cher a Sonnyho navrhoval spoustu oblečení) potřebné kostýmy, Sonnyho ohoz mi seděl bez jakýchkoliv úprav.“

Přirozená herecká chemie pomohla oběma hlavním představitelům ztvárnit také jejich znovuzrozený sexuální život. „Jakmile začnou s bankovními loupežemi, tráví spolu více času a konečně dělají dohromady něco jako pár, pro který je taková věc divoce, téměř sexuálně vzrušující. Cítí vinu, ale zároveň je to velmi vzrušuje,“ říká režisér.

„Jakmile Dick a Jane o vše přijdou, zůstane v jejich životech obrovská prázdnota. Jsou donuceni k tomu, aby se opět stali vynalézavými. Když pak začnou loupit, je to pro ně jako sexuální stimulant, protože se najednou cítí znovu naživu. Místo radosti z budoucí koupě moderního auta nebo mluvícího opékače topinek konečně žijí okamžikem,“ dodává Grazer.

Kromě dvou titulních postav se ve filmu objeví také další výborní herci včetně Aleca Baldwina a Richarda Jenkinse (Odpočívej v pokoji).

„Na roli člověka, který má garantovaný plat ve výši několika milionů dolarů – nebo, z jeho pohledu, ve výši několika ušmudlaných milionů – a dostává hrazeny všechny náklady tak štědrým způsobem, že ani nemusí utrácet nic ze svého, je něco velmi zajímavého. Má také právo velmi výhodně nakoupit akcie firmy. Ale i přesto považuje za nutné ukrást firmě ještě pár stovek milionů dolarů. Dick a Jane si zvykli na ten nabubřelý životní styl a najednou se zdá, že se jim v jediném okamžiku zhroutily všechny nadějné vyhlídky. Když jsem zjistil, že Dennis Koslowski (bývalý CEO Tyco International) měl stojan na deštník za 6 000 dolarů, uvědomil jsem si, že se vracíme zpět do časů starého Říma. Bylo to tak sprosté,“ říká herec.

Dalším podstatným tématem filmu, z nějž bylo možné vytěžit humor, se stal závratný růst korporátní nenasytnosti. Titulní článek v Los Angeles Times Magazine ze 17. října 2004 uvádí, že kdyby se od roku 1990 zvyšoval plat běžných zaměstnanců takovým tempem, jako u vedoucích pracovníků, vydělávali by nyní ročně 75 338 dolarů – namísto 26 899, které skutečně dostávají. Pokud vezmeme v potaz inflaci, zvýšily se od roku 1980 mzdy zcela minimálně.

Na začátku 80. let se investiční fondy a institucionální investoři dostali k velkým podílům akcií v různých společnostech a požadovali rychlou návratnost svých investic. Proto zatlačily na předsednické výbory, které začaly hledat rychlou pomoc u externích poradců. Tito „zachránci“ pak byli lákáni pomocí stále štědřejších a štědřejších platových podmínek a příslibu zlatého padáku, který měl posloužit v případě, že jejich metody selžou.

„Dick a Jane se stali oběťmi korporátní hrabivosti. Zatímco ‚pěšáci‘ přijdou o vše, lidé na vyšších pozicích odejdou bez jediného škrábnutí,“ říká Parisot. „Obhájit práva těch, kteří se v této kauze ocitli mezi těmi méně šťastnými, se stane hlavní prací Dicka a Jane.“

„Dick a Jane začnou krást kvůli tomu, že si chtějí zachovat svůj luxusní životní styl. Je to také určitá forma rebelie,“ říká Carrey. „Jack McCallister krade kvůli své potřebě ovládnout svět, ale v obou případech se jedná o tutéž věc na trochu jiných úrovních. V obou případech jde o strach z toho, jak jsou vnímáni jinými egy. Je to potřeba vypadat jako vítěz.“

V případě Dicka a Jane však zvítězí zdravý rozum. „Když konečně přijdou k sobě, uvědomí si, že nejlepším způsobem, jak získat zpět všechno to, o co přišli, je pomstít všechny ostatní lidi, s nimiž Dick pracoval – a kteří také ztratili všechno, co měli, zatímco jejich šéf z této situace beztrestně vyváznul, ponechal si své miliony a žije dál svým okázalým životním stylem,“ říká Parisot.

Celý film vznikl v Jižní Kalifornii. Natáčení začalo v Rancho Palos Verdes na místě bývalého zábavního parku Marineland, kde filmaři postavili 12 domů, tvořících čtvrť, v níž Dick a Jane žijí. Zde strávili celkem šest týdnů, přičemž většinu této doby natáčeli v domě Harperových, který byl postaven i s plně funkčním interiérem a obestírala jej zahrada s bazénem. Mezi další lokace patřil dům v losangeleském Hancock Parku, kde žije otec Jane, tělocvična 24-Hour Fitness ve Woodland Hills v San Fernando Valley, která zastoupila studio zdravého života, v němž Jane „učí“ Tae Bo, nebo luxusní vila v kopcích nad Malibu, která se ve filmu objeví jako sídlo Jacka McCallistera.