Crulic - cesta na onen svět
Typ:
film
Délka:
73 min
Motto:
Snaží se o to, aby ho poslouchali. Začíná protestní hladovku a umírá, zatímco ho celý svět sleduje.
Rok:
2011
Animovaný dokument Crulic – cesta na onen svět vypráví příběh Crulice, 33letého Rumuna, který zemřel v polském vězení během protestní hladovky. Uznávaný rumunský herec, Vlad Ivanov, propůjčil Crulicovi svůj hlas, který, plný ironie, promlouvá k...

Film-vice

Případ Crulic
11. července 2007 byla ukradena peněženka plná důležitých kreditních karet, která patřila významnému polskému soudci: ve stejný den byly ze dvou karet čerpány peníze, zhruba 500 Euro.

Crulic byl již dříve obviněn z krádeže. 10. září 2007 byl pak obviněn z krádeže soudcovi peněženky. Po přesunu do Krakovského nápravného zařízení zahajuje Claudiu Crulic protestní hladovku a požaduje: schůzku s někým z rumunské ambasády, výměnu právníka. Na svůj dotaz dostal Crulic odpověď od konzula, aby důvěřoval polské justici.

Crulic, dle svého tvrzení, byl však v den krádeže v Itálii a nejen autobusový lístek, ale také nahrávka obsahující jména pasažérů, dokládají jeho nevinu. Na začátku prosince 2007 byla jeho vazba prodloužena o 3 měsíce. V prvních dnech roku 2008 se Crulicův zdravotní stav rapidně zhoršil. 11. ledna vězeňský doktor rozhodl, aby mu násilně zavedli potravu do těla pomocí sondy. Jehla však propíchla Crulicovu pohrudnici, což vedlo k dalším komplikacím. Nakonec soud souhlasil s jeho propuštěním, aby mohl být ošetřen v civilní nemocnici.

Záchranná služba odvezla Crulica do Nemocnice ministerstva vnitra. Zde dostal svalovou a tkáňovou atrofii a utrpěl pneumotorax. Po 16 hodinách zemřel. V obou zemích se začal o tento neobvyklý případ zajímat tisk. Vyšetřování vyústilo v rezignaci ministra zahraničních věcí a v Polsku byli 3 doktoři oficiálně obviněni z Crulicovi smrti.