3000 mil na útěku
Typ:
film
Žánr:
thriller, komedie, akční, drama, kriminální
Délka:
125 min
Motto:
Z parťáka se vyklubal zrádce, z balíku peněz hra na kočku a myš. Kevin Costner stíhá Kurta Russella napříč USA.
Země:
USA, 2001
„Týden Elvise Presleyho“ je v plném proudu a ulice Las Vegas jsou zaplaveny dvojníky krále rokenrolu. Pět Elvisů, má ovšem v pouzdrech místo kytar zbraně. Michael (Kurt Russell) se svým někdejším spoluvězněm Murphym (Kevin Costner) dokonale...

Film-vice

Akční thriller Demiana Lichtensteina nabízí napínavý příběh o bankovní loupeži, která udělá z bývalých kamarádů nepřátele na život a na smrt. Zajímavost efektně rozehrané podívané vrcholící velkorysou honičkou napříč Spojenými státy zvyšuje hvězdné herecké obsazení s Kevinem Costnerem, Kurtem Russellem, Christianem Slaterem a Courteney Cox v čele. Ve snímku, na jehož produkci se podíleli Elie Samaha a Andrew Stevens (Policajtka, Milionová loupež), se také dalších rolí ujali známí herci - Kevin Pollak, Jon Lovitz a David Arquette.

Režisér Demian Lichtenstein a scenárista Richard Recco se v úvodních scénách svého filmu rozhodli využít pestré, třeštivé atmosféry lasvegaského "Týdne Elvise Presleyho", která se jim zdála být ideálním prostředím pro smělou loupež. Pětice hrdinů navlečených do elvisovských kostýmů nemůže v ulicích přeplněných dvojníky rockového Krále vzbudit pozornost - dokud nevytáhne z kytarových pouzder zbraně. Scéna "elvisovské" loupeže na projektu hned na začátku zaujala trojici hvězdných hereckých představitelů - Kevina Costnera, Christiana Slatera a Kurta Russella, který se s rolí rockového krále úspěšně utkal už v televizním životopise Elvis Presley (1979) a který si jako dítě po Presleyho boku zahrál ve filmu In Hapenned at the World's Fair (1963). (Na tuto skutečnost režisér odkazuje ve scéně, kdy Michael ve scéně loupeže podepisuje Elvisově fanynce stejnojmenné album.)

Autoři chtěli původně do role Michaela obsadit Kevina Costnera. Ten však odmítl opakovat postavu kriminálníka napraveného působením dětského partnera z krimi Dokonalý svět a nabídl jim, že se ujme vysloveně záporného partu Murphyho. Ten se stal nepochybně nejtemnějším charakterem Costnerovy dosavadní filmografie. Na Murphym, který ve svých činech neváhá zajít do krajnosti a neštítí se ani vraždit a okrádat kamarády, představitele charakterních kladných hrdinů zlákal také jeho napůl nenávistný, napůl obdivný vztah k Elvisi Presleymu.

Elvisovská loupež však teprve startuje příběh, jehož podstatou je souboj mezi dobrem a zlem ztělesněným dvěma muži, kteří jsou si na počátku - maskou i osudem kriminálníků - navenek podobní. Zatímco Thomas Murphy v sobě odkrývá bezmeznou zálibu v páchání zla, jeho bývalý kamarád a nynější protivník v boji o třímilionový lup, Michael Zane, patří k těm mužům, pro které - navzdory zločinecké minulosti - není morálka a čest jen prázdnými pojmy.

Zbytek zlodějského týmu tvoří Hanson (Christian Slater), Gus (David Arquette) a Franklin (Bokeem Woodbine známý např. z černošské krimi bratrů Hughesových Mrtví prezidenti). Fotbalista a přítežitostný herec Howie Long, který si se Slaterem zahrál už v Operaci: Zlomený šíp, ztvárnil roli pilota Jacka. Ten má důležité místo v pečlivě naplánované loupeži, která se však Murphyho vinou zvrhne v krvavá jatka. Murphy chce získat všechno pro sebe - jediný z party, Michael, je však příliš houževnatý na to, aby zemřel tak snadno a konvenčně, jak mu bývalý parťák naplánoval. Podle představitele Michaela, zkušeného Kurta Russella, reprezentují zlodějské filmy typický americký žánr s dlouhou tradicí. Kladou důraz na nevyhnutelnou romantickou stránku zločinu a na odpor k autoritám. Michaela proto obdařil přitažlivostí a odvahou změnit jednou provždy svůj život. Navíc svému hrdinovi dodal své osobní kouzlo a smysl pro humor, které divákům umožňuje začít ho vnímat jako vysloveně sympatickou postavu.

Komplikaci i osudové štěstí na Michaelově útěku s penězi představuje půvabná, energická Cibyl. Courteney Cox ji hraje jako antitezi svých známých hrdinek - Moniky ze seriálu Přátelé a Gale z hororové trilogie Vřískot. Cybil se v jejím podání rozhodne skončit s rolí trpné oběti a stává se Michaelovi platnou společnicí na cestě, která přestává být pouhým pragmatickým útěkem a stává se hledáním nového smyslu života. Cybil navíc na cestě doprovází synek Jesse, který zoufale postrádá otcovský vzor i pevné vedení (ztvárnil ho jedenáctiletý David Kaye, kterého známe z romantického dramatu Legenda o vášni). Se svéráznou novou "rodinou" Michaelovi přibydou starosti, ale zároveň se mu otevírá perspektiva, o níž dosud nikdy vážně neuvažovat - možnost usadit se a zkusit hodit nebezpečný, bouřlivý život kriminálníka za hlavu.

Zkušený Michael Duthie si k definitivnímu sestřihu filmu, jenž vznikl po konzultacích s Kevinem Costnerem a Kurtem Russellem, přizval i Miklose Wrighta, který se podílel na produkci a střihu celovečerního debutu režiséra Demiana Lichtensteina Lowball (1997). Kamarádskou atmosféru při natáčení Lichtensteinova druhého snímku 3 000 mil na útěku stvrdilo i to, že Duthie se jako střihač už dvakrát sešel s Kurtem Russellem - u westernu Tombstone (1993) a u sci-fi Hvězdná brána (1994). Také řada ostatních členů štábu si nebyla neznámá: Courteney Cox a David Arquette jsou manželi a Christian Slater si už herecké partnerství s Kevinem Costnerem vyzkoušel v Králi zbojníků Robinu Hoodovi (1991). V Pravdivé romanci (1993), kde mimochodem jeho hrdinu Clarence Worleyho provázely elvisovské vize, měl Slater navíc za partnerku sestru svého nynějšího kolegy - herečku Rosanne Arquette. Mezi další zvláštní vazby mezi hereckými představiteli patří i to, že jak Kevin Costner, tak Kurt Russell ztvárnili roli čestného šerifa Wyatta Earpa - první v životopisném snímku Wyat Earp (1994), druhý ve westernu Tombstone.