Hunger Games
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, sci-fi
Délka:
142 min
Motto:
Nechť je štěstí na vaší straně! A ať vás stále doprovází štěstěna!
Země:
USA, 2012
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve...

Film-vice

Příběh sleduje osud šestnáctileté Katniss Everdeenové, dívky z chudého dvanáctého kraje. Kniha začíná Dnem sklizně k 74. ročníku Hladových her. Moderátorka pro dvanáctý kraj, Cetkie Trinketová, přichází z Kapitolu, aby vybrala dva letošní splátce. Jako první je vylosována Primrose Everdeenová, mladší sestra Katniss, která se za ní okamžitě dobrovolně přihlásí, čímž si u přítomných obyvatel vyslouží obdiv. Z chlapců je vybrán Peeta Mellark, pekařův syn, který kdysi zachránil Katnissinu rodinu před hladem …
Katniss a Peeta se dostávají do Kapitolu, kde se potkávají se svými protivníky. Před tím, než vstoupí do arény a reality show začne, jsou její účastníci veřejně představeni publiku. V přímém přenosu se tu Peeta přizná k dlouholeté, neopětované lásce ke Katniss. Katniss je přesvědčena, že Peeta se tak snaží získat přízeň u publika, která může být pro přežití rozhodující, neboť publikum může svým favoritům posílat dary.
Katniss v aréně přežívá díky umění lovu a orientace v terénu. Počet protihráčů se stále snižuje, Katniss a Peeta ale zůstávají naživu. Díky zamilovanému obrazu Katniss a Peety se mění pravidla a uprostřed her je oznámeno, že vítězem může být i pár ze stejného kraje. Katniss se vydá Peetu hledat, společně čelí nástrahám svých protivníků i tvůrců reality show. Katniss a Peeta využijí toho, že působí jako zamilovaný pár, aby získali větší popularitu a tím také přízeň sponzorů.
Konce reality show se skutečně oba dočkají. Kapitol však chce opět měnit pravidla a snaží se Katniss a Peetu přinutit, aby ve velkém finále usilovali jeden druhému o život, neboť vítěz může být jen jeden. Oba následně pohrozí sebevraždou v naději, že Kapitol bude mít přece jen raději dva vítěze než žádného, a tato lest jim skutečně vyjde. Katniss a Peeta jsou tedy na konci prohlášeni za vítěze 74. ročníku Hladových her.