Kobra 11 je německý akční kriminální televizní seriál o fiktivním kriminálním oddělení dálniční policie. V Německu ho vysílá televize RTL, v Česku byl vysílán do roku 2012 na TV Nova, od roku 2013 na stanici Fanda. V roce 2015 je v ČR vysílána...

Film-vice

Seriál Alarm für Cobra 11 (u nás vysílaný pod jednoduchým názvem Kobra 11), prvotřídní německá akční show plná strhujících akcí, vzrušujících příběhů, bystrých a pohotových vyšetřovatelů a samozřejmě burácení silných motorů v závodě na život a na smrt. Pilotní film "Bomby na 92.kilometru" byl odvysílán 12. března 1996 na RTL a sledovalo jej ohromujících 10 milionů diváků. Svým ztvárněním seriál Cobra 11 přinesl na německé obrazovky zcela nový typ programu: akční seriál, který vzniká v čistě domácí produkci a na 100% se vyrovná svým hollywoodským vzorům. Po svém senzačním uvedení se brzy stal hitem nejen v Německu, ale i v mnoha dalších zemích světa. Po odvysílání pilotního filmu a dalších osmi epizod první série se televize RTL rozhodla dle výborné sledovanosti na dalším natáčení. Dnes je na světě již přes 150 epizod v deseti sériích a další se stále natáčí! Kobra 11 se poprvé dostala na naše obrazovky prostřednictvím TV Nova na podzim roku 1997.

Na počátku Kobry 11 byly hlavními postavami komisaři Frank Stolte (Johannes Brandrup) a jeho partner Ingo Fischer (Rainer Strecker), který byl hned ve druhé epizodě seriálu zastřelen při jedné akci na parkovišti. Jeho nástupcem se stal sympaťák Semir Gerkhan (Erdogan Atalay), odvážný komisař, milující improvizaci a bravurně ovládající volant. Po odchodu Franka Stolteho dostává i Semir nového kolegu, kterým se stává André Fux (Mark Keller). Díky svému hudebnímu nadání, které jsme mohli vidět v epizodě "Smrtící sláva" (kde si zazpíval se skupinou Scooter), se Mark

rozhodl na konci třetí řady v epizodě "Smrt malého chlapce, Osamělé vítězství" opustit roli komisaře Andrého Fuxe. Scénáristé nechali Andrého divácky atraktivně zemřít na jedné nebezpečné akci na Malorce, kde měl spolu se Semirem zadržet mezinárodního zločince Karlose Bergera, ale ten Andrého zabil harpunou. Ani Semirova akce ho bohužel nezachránila. Tím končí účinkování Andrého v Cobře 11.

Uvolněnou roli po Andrém obsadil Tom Kranich (René Steinke). Uvedení nového kolegy do seriálu bylo prostřednictvím pilotního filmu "Pekelná jízda na dálnici A4". Tom se náhodou dostane do neovladatelného Mercedesu, který se rychlostí 170 km/h řítí po dálnici směrem do města či ke zvednutému mostu. Celá akce šťastně končí a tím byla odstartována nová éra seriálu Cobra 11. A je tu opět další změna. René Steinke se ke konci šesté série v epizodě "Stíny minulosti" seznámí při pátrání po drogovém bossovi s Elenou Krügrovou. Elena otěhotní a s Tomem plánují svatbu. Vše se ale rozplyne v další, poslední epizodě šesté série s názvem "Rozloučení", ve které Elena umírá ve voze s připravenou bombou pro Toma. Ten, po dopadení jejího vraha, podává u dálniční policie výpověď.

Jeho nástupcem se jako vrchní komisař dálniční policie stává Jan Richter (Christian Oliver). Jeho premiérou v seriálu je pilotní film k sedmé řadě s názvem "Křest ohněm", ve kterém jde Jan po vrahovi svého kamaráda. Zpočátku si ale se Semirem vůbec nerozumí, ale nakonec spolu celý případ vyřeší. Jan Richter je k vidění ještě v 8.řadě Cobry 11, na jejímž konci, v epizodě "Extrém", ze seriálu neznámo jak odchází.

Devátou sérii zahajuje epizoda s názvem "Návrat" (Comeback), ve které neznámý vyděrač, přímo před zraky Semira, odpálí bombu ukrytou v poštovní dodávce, kde uhoří mladá řidička. Semir se rozhoduje, že po vyřešení případu odejde od dálniční policie. Během pátrání ale narazí na svého bývalého parťáka Toma Kranicha, který mu s vyřešením případu pomůže. Nakonec se oba dohodnou na další spolupráci s dálniční policií a tak se Tom stavá Semirovým "staro-novým" parťákem.
Zanedlouho se ale René Steinke, představitel Toma Kranicha, opět rozhodl z Cobry 11 odejít. Stane se tak v pilotním filmu k jedenácté sérii s názvem "Na život a na smrt" (Auf Leben und Tod), ve kterém jsou Tom a Semir nasazeni do razie proti obchodníkům s lidmi. Potom se stane tragédie: Při pokusu ochránit jednu důležitou svědkyni se Tom ocitá v pasti. Semir mu spěchá na pomoc, ale bohužel přichází pozdě. Tom je zastřelen! Pro Semira teď platí jen jedno: najít vraha svého parťáka. Viděl jednoho muže na místě činu. Jeho jméno je Mark Jäger, obchodní partner zločinců, který se zdá jako jediný cíl pronásledování...

Na uvolněné místo je nasazen komisař Chris Ritter, kterého představuje herec Gedeon Burkhard (známý jako Alex Brandtner ze seriálu Komisař Rex). Není již tajemstvím, že Gedeon Burkhard alias Chris Ritter po dvou letech opustí seriál Cobra 11. Natáčení s ním poběží do listopadu 2007. Kdo ho nahradí prozatím není jasné. Casting na nového Semírového partnera běží již od srpna 2007. V současné době se natáčí již dvanáctá řada Cobry 11.

Vyšetřovatele bude jako vždy podporovat skupina profesionálů v čele se šéfovou Annou Engelhardtovou (Charlotte Schwab), se sekretářkou Andreou Schäferovou (Carina Wiese), která na počátku desáté série odchází na mateřskou dovolenou. Nahradí ji tak nová sekretářka Petra Schubertová (Martina Hill), která ale po vztahu s Tomem na začátku jedenácté série podává u dálniční policie výpověď. Její nástupkyni se stane Susanna Königová (Daniela Wutte).
Samozřejmně nemůže chybět ani dvojka policejních úředníků a to Dieter Bonrath (Gottfried Vollmer) a Horst Herzberger (Dietmar Huhn).

Areál FTL GmbH (největší filmová kulisa Evropy)

Náročným úkolem je také najít vhodné místo pro natáčení. Kvůli práci na seriálu byly poměrně časté uzavěrky německých dálnic v okolí Kolína nad Rýnem. Platit vysoké sumy za pronájem části dálnice, na níž se odehrávají riskantní automobilové honičky a nebezpečně vypadající havárie, již omrzelo režiséra a producenta Hermanna Johu. Rozhodl se, že nechá vybudovat největší filmovou kulisu Evropy.

U patnáctitisícového městečka Aldenhoven v Severním Porýní Vestfálsku postavili filmaři vlastní dálnici. Čtyřproudá silnice se dvěma oddělenými pásy je dlouhá kilometr. Na obou koncích jsou udělané smyčky pro otočení. Projet celý úsek kolem dokola tak znamená urazit celkem 2,3 km. Na filmové dálnici ale nechybí krajnice, svodidla, patníky, nakreslené jízdní pruhy, nájezd a sjezd, parkoviště i záliv pro nouzové stání.

Vedle dálnice je pole, louka a také protihluková bariéra, takže se dá natáčet průjezd různými místy. Vybudování tohoto areálu na místě o rozloze 272 hektarů, které bylo původně hornickou oblastí, zajisťujě od roku 2006 dvě stovky nových pracovních příležitostí a pohltilo částku 2 800 000 EUR.

Areál FTL GmbH (Film + Test Location) se samozřejmě nepoužívá jen pro natáčení Cobry 11, ale najímají si ji i jiní filmaři. Stačí jen nasázet podél silnice dopravní značky typické pro určitou zemi a patníky odpovídajícího tvaru a silnice se může změnit v jakoukoliv silnici kdekoliv v Evropě. Jen výtluky jako na našich silnicích tady nejsou. Díky tomu se dá okruh využívat i k testovacím účelům výrobců pneumatik a automobilových koncernů, které si zde mohou ověřovat například chování svých produktů na mokré vozovce.

Projekt firmy Action Concept se navíc těší podpoře rýnských úřadů. Jeho propagace se ujal sám dürenský zemský rada Wolfgang Spelthahn, který si pochvaluje zejména širší společensky prospěšné využití autostrády. Proto také neváhal vynést na světlo důvěrnou informaci, že už je smlouva podepsána a podařilo se najít i dostatečný počet soukromých investorů. Takže nic už nebrání tomu, aby se další série Cobry 11 natáčela ve speciální zóně.

Hermann Joha (režisér, kaskadér)

Hermann Joha se narodil v roce 1960 ve městě Lohr nad Mohanem. Auta ho lákala odmalička a tak se v osmnácti letech členem britské skupiny automobilových kaskadérů Hell Drivers. Roku 1982 založil v Düsseldorfu firmu Driving Unit, podílející se na natáčení kriminálních seriálů Místo činu, Die Wache a Eurocops. O deset let později zakládá firmu Action Concept, filmovou a kaskadérskou produkci, a nyní stojí v jejím čele. V roce 1996 obdržel za práci na seriálu Alarm für Cobra 11 ocenění "Zlatý lev".
Díky vysoké kvalitě začaly postupně přibývat i zahraniční nabídky, a tak Hermann Joha v roce 2001 uvedl v chod Action Concept Cinema GmbH & Co. KG, který usiluje o převzetí firemních zkušeností z akcí na vytváření filmů v mezinárodních produkcích.

Hermann Joha navíc režíroval svůj první film "der Clown": Pod maskou Klauna se skrývá špičkový agent Max (Sven Martinek). Do boje proti zločinu se společně s novinářkou Claudií (Diana Frank) a pilotem vrtulníku Dobbsem (Thomas Anzenhofer) vydává vždy v klaunském převleku a to až do chvíle, kdy je Claudie zavražděna. Tato krutá rána osudu způsobí, že Max svou masku na dlouhé čtyři roky odloží. Teď se ale musí vrátit. Do rukou Zorbeka (Goetz Otto) - nebezpečného zločince a Claudiina vraha - se totiž dostala její sestra Leah (Eva Habermann). On má ale políčeno na mnohem větší úlovek...

Action Concept

V posledním desetiletí, Action Concept Film a Stuntproduktion (GmbH) vyprodukovali akční seriály světové třídy. Největší producent akčních scén, firma Action Concept a jeho 500 externích zaměstnanců, vytvoří okolo 30 hodin akčních scén do televizních seriálů a filmů za rok.

Pod vedením zakladatele CEO Hermanna Johy, Action Concept změnil tvář evropských televizí, zvedl laťku se svými "vysokooktanovými" seriály jako jsou např. Alarm für Cobra 11 (Kobra 11), The Clown (Klaun), Motorcycle Cops (Na plný plyn), Wild Angels (Divocí andělé) a také se svými nesčetnými televizními filmy. Seriály od Action Concept dosáhly sledovanosti 7 milionů diváků s podílem 29% a ovládly žebříčky sledovanosti v Německu (zdroj: GfK Medienforschung) a staly se také mezinárodními bestsellery. Jsou vysílány ve více než třiceti zemích Evropy, Asie a Jižní Ameriky.

Action Concept, se sídlem ve městě Hürth, je jediná společnost na světě, která poskytuje na svém 25 000 m2 studio-komlexu skutečně vše v jednom: od příprav na natáčení, úprav vozů až po některé akční scény. Od vnitropodnikového vývojového oddělení po produkci, zaručuje skutečně nezávislé a profesionální služby v každé části výrobního řetězce.

Navíc ke své flotile aut, náklaďáků, motorek, vrtulníků a personálu profesionálně šílených kaskadérů, spolu s digitální technologii k výrobě vizuálně a zvukově dokonalých efektů změní běžně polotovary v úchvatný konečný produkt na filmovém plátně.

Heli Concept

Homepage: www.heliconcept.de

Firma Heli Concept je dceřinnou společností firmy Action Concept.

V seriálu Cobra 11 zajišťuje natáčení ze vzduchu a helikoptéry do seriálu. Dále umožňuje vyhlídkové lety, "vyvěsit" bannery ve vzduchu nebo transport všech možných věcí.

Heli Concept vlastní helikoptéry s označením BO 105 - CB a Bell 407.

Stroje řídí zkušení piloti Markus Steffen a Günter Kosche. Markus Steffen se objevil např. v díle Pekelná jízda na A4, kde létal s televizním vrtulníkem RTL.

Vrtulník Bell 407 je hlavním vrtulníkem společnosti Heli Concept. Má luxusní vybavení, takže je vhodný například na VIP lety. V Cobře 11 si zahrál například v pilotním filmu Štvanice.

Helikoptéra s označením BO 105-CB je používána jako helikoptéra, ze které se natáčí