Devatenáctiletou Alenku, občanským jménem Alice Kingsleyovou čeká zážitek, na který hned tak nezapomene. Když ji na viktoriánské zahradní slavnosti na její počest požádá o ruku Hamish, bohatý, ale přihlouplý syn lorda a lady Ascotových, sebere se...

Film-vice

ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ je nejenom návratem režiséra Tima Burtona (Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Karlík a továrna na čokoládu) ke společnosti Disney, ale současně jde o sedmý film, na kterém spolupracuje s Johnnym Deppem (který byl v poslední době k vidění např. Ve filmu Veřejní nepřátelé či v trilogii Piráti z Karibiku). Film produkují Richard Zanuck (Yes Man), Joe Roth (Hellboy II: Zlatá armáda) a Suzanne a Jennifer Toddovi (Vdaná snoubenka), a vedoucím výroby je Peter Tobyansen. Scénář na motivy knih Alenka v kraji divů a Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala spisovatele Lewise Carrolla napsala Linda Woolverton. Vizuálních efektů se ujal čtyřnásobný držitel Oscara Ken Ralston (Beowulf, Polární expres).

Společně s Johnny Deppem, Miou Wasikowskou, Helenou Bonham Carter a Anne Hathaway se ve filmu objeví i britský komik Matt Lucas (seriál Malá Velká Británie), který ztvárnil dvojroli Tydlitáka a Tydlitka, pozoruhodný Crispin Glover (Beowulf), který se ujal role Staynea, Srdcového spodka. Uslyšíte také hlas Alana Rickmana, který namluvil Houseňáka.